Többet ér a szója, mint az esőerdő: ez a helyzet, mióta megszaladt a szekér Brazíliában

agrarszektor.hu
Jövedelmező a szójatermesztés Brazíliában, és mintha minden a kezükre is játszana ahhoz, hogy ez így maradjon. A kedvező ártrend és a politika pártoló hozzáállása azonban végzetes hatással lehet az esőerdőkre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Brazília számára eddig több szempontból is nagyon kedvezően alakulnak a szójatermelés feltételei:

1. Az amerikai-kínai vámháború miatt Peking elsősorban innen fedezi szójaszükségletét és húsigényét, ami nem csupán a szója kivitelét, de belső felhasználását is megdobta, hiszen a brazil állattenyésznek is több takarmány-alapanyagra lett szüksége.

2. Az Egyesült Államokban rendkívül rosszul sikerült az idei termés.

3. A brazil szója ára emelkedik, termesztése még vonzóbbá vált.

4. A reál viszonylag gyenge a dollárral szemben, ami támogatja a kivitelt.

5. Brazília mostani elnöke, helyi becenevén "Láncfűrész kapitány", kifejezetten bátorítja a termelőket arra, hogy újabb területeket hódítsanak el az esőerdőtől és növeljék a kibocsátást.

A fenti folyamatok ellenére Brazília az év első kilenc hónapjában 12 százalékkal kevesebb szóját tudott exportálni (61 millió tonnát), mint tavaly, és ennek 76 százaléka Kínába érkezett. A kivitelt az fékezi, hogy a belső felhasználás és a szója ára is emelkedett. (Az áremelkedésben a gyenge amerikai termés is benne van.)

A farmerek számára mindenképpen jövedelmező növény a szója, ezért szívesen növelnék tovább a termőterületét - akár az esőerdők rovására is, írja a farmprogress.com. Csakhogy 2006 óta érvényben van egy egyezség, amely szerint az európai felvásárlók elutastíják az őserdők területén termesztett szójababot. A megállapodás a környezetvédők nyomására jött létre az iparági szereplők között. Brazília elnöke, Jair Bolsonaro, azonban nem örül neki, ha idegen országok polgárai beleütik az orrukat abba, hogy hogyan hasznosítja az esőerdőt.

Úgy véli, a világ egyik legszigorúbb környezetvédelmi rendelkezésével védik az Amazonas-medencét: az Amazon Biome szerint az itteni gazdaságok legfeljebb a területük 20 százalékát tisztíthatják meg a fáktól. Lehet, hogy ez elég érvnek számít Brazíliában, azonban könnyen megeshet, hogy az Európában működő McDonalds, KFC és egyéb gyorséttermi láncok egyszercsak átváltanak arról a szlogenről, hogy "hústermékeinkhez a gazdák nem használtak Amazonas-szóját" arra, hogy "hústermékeinkhez a gazdák nem használtak brazil szóját".

Megjegyezzük: tavaly Európa szójaimportjának több mint kétharmadát az USA-ból fedezte, ám idén drasztikusan csökken az itteni kibocsátás. A megkésett vetés miatt a betakarítás is csak részben valósult meg az Egyesült Államokban, ezért akár 20 százalékkal is eshet a megtermelt szójamennyiség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?