Ömleni fog a hús Brazíliából: idén újabb rekordokat döntenek

Ömleni fog a hús Brazíliából: idén újabb rekordokat döntenek

agrarszektor.hu
Olyan lassan gyarapítható állatfajokkal fog hasítani idén a dél-amerikai ország, mint a marha és a sertés, melyek termelése Európában stagnál vagy csökken. Marhahúsból 10,5 millió tonnát, sertéshúsból 4,2 millió tonnát állíthatnak elő a brazilok 2020-ban. Csak a koronavírus hoz némi rizikófaktort a termelésbe.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az USDA jelentése szerint mathahúsból 3,4 százalékkal, míg sertéshúsból 4,5 százalékkal emelkedhet a termelés 2020-ban Brazíliában. Előbbiből 10,5, utóbbiból 4,2 millió tonna áll majd az ország rendelkezésére. Ennek oka, hogy a tavalyi évben nagyon erős volt a kereslet a húsra Kínából, ami felhajtotta az árakat. A takarmányköltségek további emelkedése nem várható, így a húselőállítás nagyon jövedelmező tevékenységgé vált. Az erősen agrárexport-függő brazil gazdaságon máris meglátszik a tavalyi év eredménye: nő a GDP, csökken az infláció, erősödik a fogyasztók vásárlóereje - utóbbi szintén hajtja a keresletet. Egyedül a koronavírus hatásától tartanak a brazilok, de egyelőre optimisták 2020-at illetően.

Marha

A termelésbővülés csak kisebb részben köszönhető az állatlétszám emelkedésének, a termelés hatékonysága is javul, amiben a legelők kiváló állapota is közrejátszik. Brazíliában az erdőtűzek nem befolyásolták a marhatartást (az állomány döntő részét az Amazonastól délre eső területeken tartják), és idén sem számítanak olyan időjárási anomáliára, ami csökkentené a húselőállítást.


A keresletet érzékelteti, hogy a borjak ára az elmúlt egy évben 36 százalékkal emelkedett, és a húsmarha ára decemberben történelmi rekordra nőtt. (A karácsonyi fogyasztási csúcsot az USA is jól kihasználta.) A brazilok hagyományosan az Egyesült Államokból szerzik be a spermát, így a termelésnövekedés a szaporítóanyag iránti keresletet is élénkíti. Tavaly az USA már 31 millió dollár értékben adott el ide bikaspermát, piaci részesedése ebben a szegmensben 61 százalékra nőtt. A felnevelt állatokat aztán vagy üsző vagy marhahús formájában értékesítik a brazilok a világpiacon. Élő állatokat Törökországba és Irakba szállítanak nagy mennyiségben, de idén azt remélik, hogy az ausztrál erdőtüzek nyomán erre a kontinensre is megemelkedhet a kivitel.

A megtermelt 10,5 millió tonnányi marhahúsból minden negyedik tonna (2,5 millió) a külpiacokra kerül 2020-ban, ami 10 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest az USDA adatai szerint, így a tavalyi, felülmúlhatatlannak tűnő év után ismét egy újabb rekord születhet. Nemcsak a kínai piac fontos számukra: az arab világban is Brazíilia az első számú halalhús-beszállító. A koronavírus terjedése ugyan aggasztó, de a brazilok azt tapasztalták idén január-februárban, hogy a logisztikai problémák ellenére megugrott a kínai kereslet a marhahús iránt.

Sertés

44 millióra emelkedhet idén a sertések száma Brazíliában, ami a nemzetközi kereslet növekedésével magyarázható. A takarmányárak a tavalyi 8 százalékos drágulás után nagyjából tartani fogják a szintet. A sertéshústermelés 4,2 millió tonnára emelkedik (+4,5% vs 2019.). A belső felhasználás 3,2 millió tonnát tesz ki, így kereken egymillió tonna lehet a külpiacokra vihető potenciális mennyiség. A brazil sertéshús nemcsak Kínába jut el, ott van Dél-Koreában, Japánban, Szingapúrban és Vietnámban is. Az ország pillanatnyilag Angola, Chile és a Dél-afrikai Köztársaság irányában terjeszkedik.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?