Merész orosz tervek: negyedével több gabonájuk lesz 2035-re

agrarszektor.hu
Az orosz búza eddig is elárasztotta a fekete-tengeri régiót, de ez mind semmi ahhoz képest, amit 15 év múlva el szeretnének érni. 2035-ig összesen 21 ezer milliárd forintot költhetnek el a gabonatermelés és -export támogatására. Persze a világ nem áll meg, időközben Európa és Amerika is fejleszteni fogja a termelési és szállítási kapacitásait.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Oroszország új stratégia terve 2035-re több mint 140 millió tonna gabonaféle betakarításával számol, ami 24 százalékos növekedés lenne a 2018. évi eredményekhez képest. Ekkorra a belső fogyasztást 86,2 millió tonnára teszi a kormányzat, az exportra rendelkezésre álló árumennyiség - beleértve a hüvelyeseket és az elsődleges feldolgozáson átesett termékeket - 56 milió tonnát tehet majd ki. Ez csak egy millió tonnával lenne több, mint 2018-ban.

A betakarított mennyiség több mint felét a búza adja. Idén 74 millió tonna került belőle a raktárakba. Oroszország legfőbb exportpiaca Szaúd-Arábia, ahová árpából is több mint 2 millió tonnát szállítanak. Csakhogy az országon belüli transzport költségei extrém magasak, valamint az adminisztratív korlátok és az erős rubel is fékezi a búza kiáramlását. Most Oroszország úgy döntött, hogy hosszabb távon komolyan megtámogatja a gabonaaexportot. Ehhez kutatási, termelési, raktározási, feldolgozási és szállítmányozási támogatásokat is rendel.


Ahhoz, hogy a mostani termelési szintet 2035-re 24 százalékkal emelhessék, a tárolási és szállítási kapacitások fejlesztésére 4,3 milliárd dollár (1290 milliárd forint) támogatást irányzott elő a kormányzat. További  50 milliárd dollárt (15.000 milliárd forint) fordítanak a termelési eszközök megújításába, például traktorok és kombájnok vásárlásának támogatásába. A stratégia teljes megvalósítása mintegy 70 milliárd dolláros (21.000 milliárd forint) ráfordítást jelenthet az orosz kormányzat és a magánbefektetők részéről. A szállítás támogatását kiterjesztenék: több termékre (búza, árpa, kukorica), nagyobb területre és többféle szállítmányozási módra (vízi, közúti és vasúti). Erre a célra 2024-ben már 120 millió dollárt (36 milliárd forint) költenének el. A kivitelt segítik olyan intézkedések is, mint amit idén júliusban jelentett be a gazdasági minisztérium: egy éven át nulla vámtarifával hagyhatja el az exporbúza az országot.

Az orosz gabonakereskedelem legnagyobb szereplője maga az állam, de a Glencore is 8, a Cargill pedig 5 százalékos piaci részt hasított ki magának az exportpiacból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?