Ezt hozta a Jézuska az USA sertéshús-exportőreinek - Erre ők sem számítottak

Ezt hozta a Jézuska az USA sertéshús-exportőreinek - Erre ők sem számítottak

agrarszektor.hu
Míg mielőtt aláírták volna a kereskedelmi részmegállapodást Kínával, beindult a sertéshúsexport. Az amerikaiak olyan mennyiségeket szállítottak ki csillagászati értéken az ázsiai országba, amire azelőtt még nem volt példa. 2019 más országok viszonylatában is jó évnek bizonyult az exportőrök számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha Kína és az USA csak január közepén írta alá azt a részmegállapodást, ami oldotta a kereskedelmi feszültségeket a két szuperhatalom között, már a karácsonyi időszak elképesztő keresletnövekedést hozott az amerikai sertéshús iránt. Mivel nemcsak Kína érdeklődése ugrott meg, decemberben minden harmadik, az USA-ban előállított disznó exportra került.


A büntetővámok és az egyéb kereskedelmi korlátok ellenére az Egyesült Államok sertéshúsexportja a kínai és a hongkongi régióba óriási eredménnyel zárult 2019-ben"

- mondta Dan Halstrom, az Amerikai Húsexportőrök Szövetsége (USMEF) elnök-vezérigazgatója. "Bízunk benne, hogy 2020 is sikeret hoz, különösen, ha a Kínába irányuló kereskedelmi folyamatok pozitívak maradnak. A koronavírus természetesen mindnyájunkat aggaszt, de ez nem csökkenti a leleksedésünket azért a piaci potenciálért, amit Kína rejt" - áll a szövetség oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az USA nemcsak Kínába szállított ki a vártnál sokkal több sertéshúst. Az export jelentős növekedést mutatott Chile és Peru irányába, valamint Kolumbiába is, ennek eredményeként a Dél-Amerikába irányuló kivitel mind mennyiségben (152 ezer tonna, 12%-os bővülés), mind értékben (382 millió dollár, 16%-os növekedés) rekordot döntött. Újabb csúcsot ért el a Közép-Amerikába irányuló sertéshúskivitel is 98 ezer tonnával (+14%), illetve 239 millió dollárral (+19%). Óceánia az amerikai sonka és egyéb értékesebb húsrészek fontos rendeltetési helye. Tavaly Ausztráliában és Új-Zélandon egyaránt erős volt a kereslet, ezért a kivitel volumene 31%-kal haladta meg az előző évi mennyiséget (116 ezer tonna) és 34%-kal magasabb értéket ért el (339 millió dollár), ami szintén új rekord.

Kisebb mértékben, de növekedni tudott a Kanadába irányuló export volumene is (+ 4%), és 214 ezer tonnát ért el, amivel megdöntötte a 2013. évi rekordot. Az exportált érték pedig a 2014. évi csúcsot múlta felül 5%-kal (802 millió dollár). Lassulás mutatkozott viszont a dél-koreai exportban. A volumen 14%-kal 207 ezer tonnára, az értéke 12%-kal 593 millió dollárra esett vissza. Korea sertéshús-behozatalából az USA így is 36%-kal részesedett.

A sertéshúskivitel decemberben ugrott meg igazán: ebben a hónapban 282 ezer tonnára emelkedett, 34%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az exportérték 760 millió dollár volt, 44%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

Csak a decemberi exportnak köszönhetően 10%-kal növekedett az eladott mennyiség az előző évhez képest, és 9%-kal emelkedett a bevétel. Ebben az egy hónapban a teljes amerikai sertéshústermelés 32 százaléka exportra került.

A kiugró teljesítmény a Kínába/Hongkongba irányuló kivitelnek köszönhető, ahol a novemberi csúcs után decemberben a 2018. évi mennyiség négyszeresére ugrott a behozatal, elérve a 111 ezer tonnát. Jól érzékelteti a sertéspestis miatti drágulást, hogy a kivitel értékben hatszorosan múlta felül az egy évvel azelőttit: 275 millió dollárra kúszott fel.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?