Nagyon sok magyar gazda vesz ilyen állatot: ezekre a fajtákra esküsznek a legtöbben

Nagyon sok magyar gazda vesz ilyen állatot: ezekre a fajtákra esküsznek a legtöbben

agrarszektor.hu
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség nyílt tenyészbikák tenyésztésbe állításához de minimis támogatás igénylésére a 41/2019 AM rendelet alapján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte az igényléssel kapcsolatos általános tudnivalókat, valamint a 2020-as év fő tapasztalatait.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A de minimis támogatásnak köszönhetően tovább emelkedett a tenyésztő szervezetek által minősített, kiváló teljesítményű, termelésbe állított fiatal tenyészbikák száma. Az idősebb tenyészállatok cseréjével az ágazat soron kívüli lehetőséget kapott a genetikai előrehaladás felgyorsítására, a termelékenység és a hatékonyság növelésére, írta meg a Nébih.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A támogatás elnyeréséhez a Nébih által kiadott központi lajstromszám (klsz) igénylése szükséges, amely a tenyészállat frissítés minőségi garanciája is egyben. Az eljárás alapja, hogy a tenyészbika jelöltet először a tenyésztő szervezet saját teljesítményvizsgálata során - teljesítmény és küllem alapján is - tenyésztésre alkalmasnak minősíti. Következő lépésként a Nébih ellenőrzi, hogy a kérelemhez minden szükséges okmányt csatoltak-e, a bika származási lapján szereplő adatok megegyeznek-e a Nébih adatbázisában szereplőkkel, valamint DNS vizsgálattal igazolt-e az állat származása. Amennyiben a Nébih minden fent felsorolt kritériumot megfelelőnek talál, akkor az apaállat részére kiállítja a lajstromszámot.

A támogatás igénylését a fajtához tartozó egyesület nyújthatja be, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához. Az ehhez szükséges dokumentumok az alábbiak:

  • tenyésztő szervezeti nyilatkozat, (import sperma esetén hozzájárulás) a tenyészállat törzskönyvbe való befogadásáról
  • állategészségügyi státuszigazolás (61/2002. (VIII.1.) FVM rendelet szerint)
  • hiteles származásigazolás
  • teljesítményvizsgálati eredmény (minősítő lap), tenyészérték megállapítás
  • szaporítóanyagot adó tenyészállat DNS-alapú származásellenőrzés vizsgálati eredmény (DNS kártya)
  • minőségi bizonyítvány (mélyhűtött szaporítóanyag esetében)

Az egyesületi tagsággal nem rendelkező bikák számára is igényelhető központi lajstromszám. Ez a lehetőség egy-egy kutatási program időtartamára biztosított.

A program már az indulási évében is óriási siker volt. 2019 szeptemberétől 2020 februárjáig majdnem ezer magyar tenyésztő vásárolt közel 1300 tenyészbikát, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2020-as támogatási időszakban 1993 bika kapott lajstromszámot. A húshasznú szarvasmarhák tekintetében a limousin fajta igényelte és kapta a legtöbbet (554 darabot), ezt követi a charolais (404 darab) és az aberdeen angus (144 darab). A támogatási összegek az alábbiak szerint alakultak:

  • húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,
  • hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,
  • magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint,
  • bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint

A Nébih mindenkinek azt tanácsolja, hogy vásároljon körültekintően. Vásárlás előtt mindenképpen javasolt a bika teljesítményvizsgálati eredményeit áttekinteni, mivel sok hasznos információt tartalmaz az állatról. Minősítéssel és központi lajstromszámmal nem rendelkező bika számos olyan tulajdonságot örökíthet tovább a tenyészetben, amelyek a következő generációkkal rossz irányba befolyásolják a termelést, például rossz tejtermelésű vagy hibás lábú egyedekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03