Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ezzel szakítana nagyot farmján a magyar férfi

agrarszektor.hu
Döcögős, de összességében jó évet zárt Nagy István, az RTL Klub Házasodna a gazda egyik sztárja. A Heves megyei Hevesben gazdálkodó férfi az Agrárszektornak elárulta, milyen egyedi megoldásokat alkalmaz a húsmarhatartás során, milyen nehézségekkel kellett idén szembenéznie, és hogy milyen élményeket szerzett a forgatás alatt és után.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A 33 éves hevesi őstermelő 2016-ban szerelt le a Magyar Honvédségtől, azóta foglalkozik szarvasmarhatartással. Az ötlet onnan jött, hogy az édesapjának volt egy üresen álló tanyája, amivel kapcsolatban Nagy István megjegyezte, hogy be kellene népesíteni, jó lenne oda egy kis jószág. Volt ott egy, a Nemzeti Földalaphoz tartozó kaszáló, amit ők megpályáztak, hogy bérbe adják nekik.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
Állattartáshoz kötötték a bérletet, akkor megvettük az állatokat, és akkor megkaptuk a földnek a bérletét is. Igazából így kezdődött el

- idézte fel a gazda.

Nagy István jelenleg 24 anyatehénnel, 1 Limousin tenyészbikával és 33, hízómarhaként tartott Holstein-fríz bikával rendelkezik. Az anyatehenek tejét nem értékesíti, az csak a született borjak táplálását szolgálja. A szakember kiemelte, hogy jó sokáig el szokta húzni az elválasztást, hogy minél kevesebb stresszt okozzon a növendékeknek. Napközben kiengedi a teheneket a bika köré, a borjak előtt pedig áll a szálastakarmány és az abrak, este viszont a borjak megkapják az anyateheneknél még meglevő 2-4 liter tejet, és ezzel is jobban fejlődnek.

Így egy részről a leválasztás sem viseli meg annyira a borjakat, nagyon jó súlyban, nagyon jó kondiban lesznek tőle, és a sok fehérjétől viszonylag rövid időn belül érik el a kívánt súlyt

- árulta el István.

István gazda (Forrás: RTL Klub)

A húsmarhák értékesítése kapcsán hevesi őstermelő elmondta, hogy nincs fixen leszerződve egyetlen felvásárlóval se, 5-6 olyan kapcsolata van, akikkel keresni szokták egymást. Az árakról mindig az állatok szemrevételezés után egyeztetnek. Nagy István hangsúlyozta, hogy nagyon ritkán szokott húsmarhát eladni a belföldi piacon, mert a külföldi felvásárlók jobban szoktak fizetni.

Nagy István beszélt arról is, hogy szeretné tovább növelni az állatállományt. Jelenleg az ellések szét vannak húzva, több korosztályú állat van az istállóban, ezért több alkalommal tudja értékesíteni az állatokat. Ez az ő szempontjából azért jobb, mert nem egyszer kap egy nagyobb összeget az értékesítés után, hanem többször kevesebbet, amit viszont könnyebb beosztani. A rendszer hátránya az, hogy nem tud egyszerre akkora értékesíthető állat-létszámot felmutatni, amivel fel tudna tölteni egy kamiont.

A szakember úgy értékelte, hogy az év eleje jól indult. Akkor vásárolta a fríz bikákat, sikerült egy jó csapatot vennie és jól megindítania őket. Márciusban, amikor elkezdett beszivárogni az országba a koronavírus, épp épp készült eladni egy csapat vegyes ivarú szarvasmarhát, akiket aztán csak júniusban tudott értékesíteni. Ez azért volt rossz, mert addigra az állatok meghaladták azt a súlyhatárt, amivel általában el szokták vinni őket, ezért Nagy István csak nyomottabb áron tudta értékesíteni a bikákat, és voltaképp nem volt haszna rajtuk.

Ezeknek az állatoknak a súlygyarapodása 1000-1100 gramm/nap körül szokott alakulni, és ha kiszámoljuk ehhez a takarmány árát és az egyéb költségeket, majd megnézzük a vágómarha kilónkénti árát, az nem fedi ezt a beletett összeget

- mondta el a gazda.

Munka közben (Forrás: RTL Klub)

A hevesi őstermelő beszélt arról is, hogy az év többi részében nem volt problémája az értékesítéssel. Nyáron elkezdődtek az ellések, és nagyon szép állomány jött össze, és bár Nagy István azt egy kicsit sajnálja, hogy a szaporulatban több lett az üsző, azt is megjegyezte, hogy szernecsére mind egészséges. Szálastakarmány szempontjából jól alakult az év, többlettermelésük volt lucernából és tudtak abból is értékesíteni. Nagy István a heti esőzések és a forgatás miatt kicsit döcögősnek érezte a nyarat, most pedig ősszel úgy érzi, hogy kicsit ki vannak szaladva az időből.

Nagy István végezetül elmondta, hogy nem úgy állt hozzá a Házasodna a gazdához, hogy ebből neki bármilyen üzleti előnye származhat a jövőben, tehát nem a marketingérték volt a szempont, amikor jelentkezett a műsorba. Egy jó élménye viszont már volt a műsorhoz kapcsolódóan, amikor a közelmúltban a teleszkópos rakodójához ment alkatrészért Kerecsendre, az AXIÁL Kft.-hez, az ottani eladók felismerték és sok sikert kívántak neki.

Marketinglehetőséget nem látok benne, de magánéleti szempontból egy nagyon jó élménynek fogom fel

- jelentette ki a műsor kapcsán Nagy István.

(A cikkben szereplő képek az RTL Klub tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34