Régóta várt újítások a szarvasmarha nyilvántartásban: két fejlesztés is élesedett ma

agrarszektor.hu
Befejeződött két, a szarvasmarha ENAR rendszert érintő fejlesztés. 2019. december 18-tól a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a "webENAR" felületén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A borjúbejelentések során a megfelelő szín kiválasztását úgynevezett színkódok segítik, amelyek két numerikus karakterből állnak, hasonlóan a fajtakódokhoz - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az új színkódokat a Nébih az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki. Ennek megfelelően például a magyar szürke fajtához csak a szürke szín választható ezután, míg a különböző ezüst színváltozatok csak a murray grey fajtánál használhatóak. A színkódok használata december 18-tól élesedik, azonban, figyelembe véve, hogy az érintettek akár több száz megrendelt szabad füljelzővel rendelkezhetnek, a füljelzőkhöz csatolt "2010 - Szarvasmarha bejelentő lapok"-at 2020. április 30-ig szintén elfogadja a központi adatbázis.

A füljelző gyártó vállalkozások - készletüknek megfelelően - fokozatosan vezetik be a 2010-es bizonylat utódját, a "2045 - Szarvasmarha bejelentő lapot". Az átmeneti időszakban, azaz 2020. április 30-ig, a 2010-es bizonylatot is elfogadja a hivatal. 2020. május 1-jétől azonban már kizárólag a 2045-ös bizonylattal lesz lehetőség a papír alapú borjúbejelentésre!

A módosításra szolgáló korábbi 2011-es bizonylatot a (szintén színkód megadására alkalmas) "2046 - Szarvasmarha bejelentő és módosító lap" váltja. A Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) ezután már csak az új, 2046-os bizonylat letöltésére lesz lehetőség, azonban az átmeneti időszakban a hatóság még a 2011-es bizonylatot is elfogadja. Mindezekkel párhuzamosan az ügyfélkapuval elérhető "webENAR"-on is új megnevezést kap a bejelentésre/módosításra használt űrlap. A korábbi 3111-es űrlap helyére az ún. 3146-os űrlap lép, amelyen egy legördíthető listából választhat színt a felhasználó.

A másik jelentős fejlesztés szintén a borjúbejelentéseket érinti. Azon, főleg nagyüzemi telepek, amelyek telepirányító szoftvert használnak, a született vagy importált egyedek adatait .inp formátumban is legyűjthetik. Az egyedek csoportos bejelentése jelenleg ezen fájl e-mailes beküldésével történik. A Nébih - az e-mailes küldés bizonytalanságának kiküszöbölése érdekében - lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók a "webENAR"-on XML formátumban feltölthessék/betallózhassák a bejelentésre szánt egyedek adatait a központi adatbázis felé. Megvalósult tehát az autentikált csatornán történő, tömeges elektronikus adatbejelentés. Amennyiben a feltöltött XML fájl valamelyik sora hibás, arról a központi adatbázis e-mailen hibaüzenetet küld a felhasználónak. Fontos, hogy az értesítő csak tájékoztatásra szolgál, adatjavításra nem alkalmas! A hiba az adott sor módosítása utáni ismételt feltöltéssel javítható.

2020. április 30-ig mind az e-mailes, fájl csatolással történő bejelentés, mind pedig az XML feltöltési lehetőség a felhasználók rendelkezésére áll. 2020. május 1-jétől azonban tömeges, elektronikus bejelentésre már csak az XML verziót fogadja el a központi adatbázis. Az új fájlformátum türelmi időn belüli élesítéséről az adott telepirányító szoftver fejlesztői tudnak pontos információt adni. A változásokról, fejlesztésekről részletes tájékoztatást a Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) elérhető szerepkörös útmutatókban, valamint a telepirányító szoftvert fejlesztőknek szánt útmutatóban (pl. színkódok jegyzéke, XML fájformátum, illetve annak feltöltési menete) olvashatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?