Felkavaró videó: undorító állapotok fogadták a Nébih ellenőreit a magyar vágóhídon

Felkavaró videó: undorító állapotok fogadták a Nébih ellenőreit a magyar vágóhídon

agrarszektor.hu
Erősen kifogásolható élelmiszerhigiéniai körülmények miatt ezúttal Hajdú-Bihar megyében függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy vágóhíd tevékenységét. Az azonnali hatályú intézkedést számos hiányosság, többek közt a nagyfokú, általános takarítatlanság, az eszközfertőtlenítők, esetenként a mosdók működésképtelensége, valamint a megfelelő felkészültségű személyzet jelenlétét igazoló dokumentumok hiánya is indokolta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Súlyosan megsértette a hatályos jogszabályi előírásokat az a Hajdú-Bihar megyei élelmiszer-előállító létesítmény, ahol februárban folytattak ellenőrzést a Nébih szakemberei - írja közleményében a hatóság. Az egység nagy részén erősen szennyezett környezet és eszközök fogadták az ellenőröket: a vágócsarnok fala, mennyezete koszos volt, a pacaltisztító helyiség padozatát, falait és az ott tárolt eszközöket vastag mészfelrakódás borította. A hasítófűrészre rászáradtak a húscafatok, az egyik kézmosóban több, erősen szennyezett kés és rozsdás felületű fűrész volt, a hűtőben ugyancsak elhanyagolt állapotban sorakoztak a ládák. Az udvari kerítés mellett fedetlen, repedt oldalfalú gyűjtőedényekben tárolták az állati melléktermékeket (szarvasmarhafejek, nyers juhbőrök), a földön szabadon hevert a nyers szarvasmarhabőr.

A felszerelés állapotáról sokat elárul, hogy az eszközfertőtlenítők nem működtek, eszközmosó pedig egyáltalán nem volt az üzem területén. Szintén rendkívül kifogásolható állapotban voltak a dolgozók számára biztosított öltözők és mosdóhelyiségek. Helyenként a kézmosókban nem volt folyóvíz, máshol a csatornahálózatba nem kötötték be azt, kézmosószert és papír kéztörlőt gyakorlatilag sehol sem helyeztek ki. Emellett a vállalkozás nem mutatta be a képesítéssel rendelkező vágóhídi állatjóléti tisztviselőre és a dolgozók állatvédelmi oktatására vonatkozó dokumentumokat sem, márpedig megfelelő szakértelemmel rendelkező személyek hiányában nem garantálható, hogy a kábítás és a vágás során az állatoknak nem okoznak elkerülhető fájdalmat vagy szenvedést.

Az ellenőrzés során az alábbi videót készítette a Nébih:

A Nébih a fent részletezett, súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. Az egység kizárólag a hibák maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja tevékenységét. Az ügyben az eljárás és bírság megállapítása folyamatban van.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?