2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Tombol a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében: újabb telepet söpört el a vírus

Tombol a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében: újabb telepet söpört el a vírus

agrarszektor.hu
Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nagylétszámú kunszállási gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása mellett a tojástermelés csökkenése jelezte a pusztító vírus megjelenését. A Nébih laboratóriuma január 27-én megerősítette a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság haladéktalanul megkezdte az állomány felszámolását, hogy elejét vegye a járvány továbbterjedésének. Noha Bács-Kiskun megyében január 12-e óta egészen mostanáig nem volt madárinfluenza-kitörés, az érintett gazdaság egy korábban már elrendelt megfigyelési körzetben található. A kitörés helyszíne körül a 3 km-es sugarú védőkörzet, valamint a korábban már korlátozott területen kívül eső, 10 km-es sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet felállítása megtörtént. A Nébih ez úton is felhívja az állattartók figyelmét, hogy a madárinfluenza elleni védekezés során kiemelten fontos a járványvédelmi előírások betartása, az ország magaskockázatú területein pedig kötelező a baromfik zártan tartása is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31