2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Állat

Se széna, se szalma: 40 ezer forintot ér egy tonna gabonaszár!

Miután Észak-Európában kiszáradtak a rétek, a normál esetben kint legelésző szarvasmarhának is szénát kell vásárolni - méghozzá csillagászati áron. Az alomnak való szalma is két-háromszor drágább most, mint tavaly. Leginkább Angliában, Dániában, Németországban szenvedik meg a szárazságot.
 
 

Észak-Európa gazdálkodói már biztosak benne, hogy idén nem lesz nyereségük a borjúhizlaláson. A búzaszalma tonnája normál esetben 39 euróba kerül, most viszont 111 eurót (36 ezer forintot) szurkolt le érte David Barton közép-angliai termelő.  Így a 173 marha etetése napi szinten 89 eurójába kerül a gazdálkodónak, aki 3 hónapra vetítve 7800 eurós (2,5 millió forintos) költségnövekedéssel számol a takarmányellátsi gondok miatt, ez pedig veszteségessé teszi a hizlalást. "Persze nem éheznek a marhák, de nem is nőnek úgy ahogy kellene. Friss fű híján biztosan nem lesz nyereségünk a tevékenységen" - magyaráz a farmer.


Németországban 1881 óta nem tapasztak ilyen hőséget és szárazságot júliusban. A learatott gabona szára lényegesen rövidett lett, így a szalmamennyiség 20-40 százalékkal kevesebb most az ország északi tartományaiban, például Schleswig-Holsteinben, a holstein marha hazájában. "Sem takarmánynak, sem alomnak nincs elég gabonaszárunk, a szalma ára tavalyhoz képest megduplázódott" - állítja Peter Levsen Johannsen. Már vannak olyan régiók is, ahol a szalmáért többet fizetnek, mint a gabonaszemekért. Dániában szintén csak a  normál szalmamennyiség felével lehet számolni, 120-150 eurót (38-48 ezer forintot) kérnek egy tonna szalmáért az eladók, ami a tavalyi ár duplája.

Magyarországon nem volt ennyire rossz a helyzet, noha április közepétől itt is volt egy másfél hónapos esőszünet, majd július közepétől rendkívül melegre és szárazra fordult az időjárás. A szalma és széna ára is emelkedett, de csak nagyjából 10 százalékkal - tapasztalják a hajdúsági állattartók. Mivel a feldolgozók is drágábban jutnak majd hozzá az állati termékek alapanyagaihoz, az áremelkedés biztosra vehető, ám ez nem egyformán fog megjelenni a feldolgozás különböző fázisaiban. Élelmiszeripari elemzők úgy vélik, a folyadéktej alig, míg a vaj és a sajt jelentős drágulásnak néz elébe Európában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben