2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Állat

Sok millió szarvasmarha él Lengyelországban - és csak nő a számuk

A tejelőmarhák a teljes szarvasmarha-állomány mintegy harmadát teszik ki Lengyelországban, és csak belőlük több mint két millió egyed álldogál az istállókban. Bár a tejárak kissé csökkentek tavaly óta, ez nem törte meg a tartási kedvet. A húshasznú állomány pedig tovább gyarapodott.
 
 

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 2018 december elsején 6,18 millió szarvasmarha áll a gazdaságokban, ami 2,4 százalékos gyarapodást jelent az előző évi adathoz képest. Különösen a növendékállatok száma nőtt, 3,8 százalékos a bővülés mértéke, ezzel elréte a számuk az 1,73 milliót. A tehenek létszáma 3,3 százalékkal emelkedett, és 2,42 milliós állománynagyságra duzzadt. A tejhasznú marhák száma viszont lényegében nem változott, 2,14 millió egyedet számlál.

A tejárak éves átlagban mintegy 3 százaklékkal voltak a 2017-es árszint alatt, de ez nem hatott negatívan a tejelőtehéntartásra. A marhahús ára pillanatnyilag erős nyomás alatt van Lengyelországban, különösen vágótehenekből bőséges a kínálat. Ennek oka a legutóbb kirobbant húsbotrány, amelyről az agrárszektor.hu is beszámolt. Beteg, közvetlenül a vágás előtt gyulladáscsökkentővel kezelt marhákat vágtak, melyek húsa több európai országba is eljutott. A hír hatására azonnal megtorpant a lengyel marhahús fogyasztása, és még mindig nem tért magához a piaci sokkból.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu