Szörnyű vírusra bukkantak Magyarországon: brutális károkat okozhat, ha elszabadul

Szörnyű vírusra bukkantak Magyarországon: brutális károkat okozhat, ha elszabadul

Több hónapos leállást jelent az Ács település melletti gazdaságnak az, hogy a közelmúltban magas patogenitású madárinfluenza (emberre nem veszélyes) vírus jelenlétét mutatta ki a telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára. Az országos főállatorvos elrendelte Komárom-Esztergom megyében Járványvédelmi Központ létrehozását, és azonnali intézkedésként megkezdték az állomány felszámolását és a járványügyi nyomozást. A vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába - tudatta lapunkkal a szakember.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hétfőn érkezett a hír, miszerint madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település egyik növendékpulykát tartó gazdaságában. Az országos főállatorvos elrendelte Komárom-Esztergom megyében Járványvédelmi Központ létrehozását, valamint azonnali intézkedésként megkezdték az állomány felszámolását, illetve a járványügyi nyomozást. Dr. Csorbai Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gazdaságnak a kór felbukkanását követően több hónapos leállást is jelenthet, ráadásul az állatok leölése és elszállítása komoly logisztikát igényel. Fontos, hogy a megfelelő eljárással kell megsemmisíteni a fertőzött állatokat, és zárt konténerekben kell őket elhordani a telephelyről. A járványügyi nyomozás feltárhatja, hogy miként került a kórokozó a telepre, de még a szabályok teljeskörű betartása esetén is hónapokig biztosan nem kerülhet új állomány a fertőzött telepre. 

 A legfontosabb feladatunk jelenleg az, hogy minimalizáljuk a kór megjelenésének káreseményeit. Ehhez minden tagunknak szigorúan be kell tartania az országos főállatorvosi határozat vonatkozó rendelkezéseit, hogy ezzel csökkentsük a járvány megjelenésének kockázatát.

- emelte ki a szakember. 

Megkérdeztük a Nébih-et is arról, mekkora anyagi kárt jelenhet a madárinfluenza felbukkanása a cégnek, akik közölték, hogy a telep újratelepítésére a végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 napos időszak leteltével kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy az új állomány felnevelésének a végéig nem tud bevételt termelni a cég. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Csorbai Attila ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a madárinfluenza felbukkanása komoly közvetett gazdasági károkat okozhat Magyarországnak, valamint a baromfiágazat szereplőinek. Azok az országok ugyanis, ahova a hazai baromfitermékeket exportáljuk, korlátozó intézkedéseket vezethetnek be a termékkör ellen, ezzel hosszú időre megtiltva a baromfiexport lehetőségét. Bár azon országok piacai, ahol elfogadják az EU-ban alkalmazott regionalizációs irányelveket, nem kerültek veszélybe, de Ázsiai nagy része (ahol ezen irányelveket nem fogadják el) hosszú időre bezáródik a hazai baromfitermékek előtt, legyen az tenyészbaromfi, keltetőtojás, vagy éppen baromfitermék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03