2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Állat

Szörnyű vírusra bukkantak Magyarországon: brutális károkat okozhat, ha elszabadul

Több hónapos leállást jelent az Ács település melletti gazdaságnak az, hogy a közelmúltban magas patogenitású madárinfluenza (emberre nem veszélyes) vírus jelenlétét mutatta ki a telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára. Az országos főállatorvos elrendelte Komárom-Esztergom megyében Járványvédelmi Központ létrehozását, és azonnali intézkedésként megkezdték az állomány felszámolását és a járványügyi nyomozást. A vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába – tudatta lapunkkal a szakember.
 
 

Hétfőn érkezett a hír, miszerint madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település egyik növendékpulykát tartó gazdaságában. Az országos főállatorvos elrendelte Komárom-Esztergom megyében Járványvédelmi Központ létrehozását, valamint azonnali intézkedésként megkezdték az állomány felszámolását, illetve a járványügyi nyomozást. Dr. Csorbai Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gazdaságnak a kór felbukkanását követően több hónapos leállást is jelenthet, ráadásul az állatok leölése és elszállítása komoly logisztikát igényel. Fontos, hogy a megfelelő eljárással kell megsemmisíteni a fertőzött állatokat, és zárt konténerekben kell őket elhordani a telephelyről. A járványügyi nyomozás feltárhatja, hogy miként került a kórokozó a telepre, de még a szabályok teljeskörű betartása esetén is hónapokig biztosan nem kerülhet új állomány a fertőzött telepre. 

 A legfontosabb feladatunk jelenleg az, hogy minimalizáljuk a kór megjelenésének káreseményeit. Ehhez minden tagunknak szigorúan be kell tartania az országos főállatorvosi határozat vonatkozó rendelkezéseit, hogy ezzel csökkentsük a járvány megjelenésének kockázatát.

– emelte ki a szakember. 

Megkérdeztük a Nébih-et is arról, mekkora anyagi kárt jelenhet a madárinfluenza felbukkanása a cégnek, akik közölték, hogy a telep újratelepítésére a végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 napos időszak leteltével kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy az új állomány felnevelésének a végéig nem tud bevételt termelni a cég. Csorbai Attila ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a madárinfluenza felbukkanása komoly közvetett gazdasági károkat okozhat Magyarországnak, valamint a baromfiágazat szereplőinek. Azok az országok ugyanis, ahova a hazai baromfitermékeket exportáljuk, korlátozó intézkedéseket vezethetnek be a termékkör ellen, ezzel hosszú időre megtiltva a baromfiexport lehetőségét. Bár azon országok piacai, ahol elfogadják az EU-ban alkalmazott regionalizációs irányelveket, nem kerültek veszélybe, de Ázsiai nagy része (ahol ezen irányelveket nem fogadják el) hosszú időre bezáródik a hazai baromfitermékek előtt, legyen az tenyészbaromfi, keltetőtojás, vagy éppen baromfitermék.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu