2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Állat

Új támogatásra pályázhatnak a vadászok: itt vannak a részletek

A magyar vadgazdálkodás környezeti és gazdálkodási feltételeinek javítása, és a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítése érdekében nyilvános pályázati felhívást tett közzé az Országos Magyar Vadászkamara. A pályázaton csak az Országos Vadgazdálkodási Alapból finanszírozható tevékenységek finanszírozására lehet támogatást igényelni. A pályázatokat összeállítására és benyújtására 2019. október 1-je és október 31-e között van lehetőség, az online felületen (KAPOR) keresztül.
 
 

A magyar vadgazdálkodás színvonalának javítását és a klímaváltozás negatív hatásait enyhítené az Országos Magyar Vadászkamara, ezért nyilvános pályázati felhívást tettek közzé. A pályázaton csak az Országos Vadgazdálkodási Alapból finanszírozható tevékenységek finanszírozására lehet támogatást igényelni. A pályázaton a Magyarország területén az illetékes vadászati hatóság által, önálló kódszámon nyilvántartásba vett, vadászatra jogosultak vehetnek részt.

Az országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság javaslatainak megfelelően, az Országos Magyar Vadászkamara Elnöksége 2019. augusztus 16-i ülésén véglegesítette az Országos Vadgazdálkodási Alap 2020/2021. vadászati évre vonatkozó pályázati kiírását. A fentiekkel összhangban a pályázat célja támogatást nyújtani olyan projekt megvalósításához, amely a szabad területi vadgazdálkodás feltételeinek és környezeti hatékonyságának javítását segíti elő, különös tekintettel a vadon élő vadászható fajok, mint természeti erőforrások fenntarthatóságára és a klímaváltozáshoz való adaptációjára.

A pályázat kiírása szerint a támogatás a következő tevékenységek esetén igényelhető:

1. Fás szárú fajokból álló szegélyek, gyümölcsös fasorok kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása
2. Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével
3. Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével
4. Vadászterület vízellátását javító beavatkozás
5. Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés
6. Fácán és fogoly állománygazdálkodás fejlesztése
7. Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése

A pályázatban nem támogatható a Vadgazdálkodási Alap céljaival ellentétes tevékenység, mint például a vadtakarmány vásárlás, a vadkárelhárító-kerítés építés (két kivétellel) és a vadászati berendezések építése. Nem támogathatóak továbbá bizonyos tevékenységek, mint például a kutatási, a szakértői, a tevezői és a projektmenedzsment tevékenység.

Bár a pályázati felhívás a vadászatra jogosultak számára lett meghirdetve, a 1. 2. és 3. célterület közvetett módon érintheti a vadgazdálkodási egység területén termelő földhasználót is, különösen abban az esetben, ha a termelő diverzifikációban és/vagy ökológiai jelentőségű terület (EFA) kijelölésében kötelezett. Eredményes pályázat esetén a vadászatra jogosult finanszírozhatja a zöldítés elemeiben kötelezett gazdálkodó költségeit, részt vállalva ezzel a zöldítés és vad élőhely fejlesztés céljainak elérésében.

A támogatási felhívás és valamennyi kapcsolódó dokumentum az előző évi kiíráshoz és a rendszer működését leíró szabályzatban foglalt határidőhöz képest egy hónappal hamarabb kerül közzétételre azért, hogy a vadászatra jogosultaknak több ideje legyen ismerkedni a pályázható célterületekkel és a kapcsolódó feltételekkel, alaposabban átgondolhassák a fejlesztési elképzeléseiket és legyen idejük a szükséges engedélyeket, igazolásokat begyűjteni. A pályázatok összeállítására és benyújtására 2019. október 1-je és október 31-e között van lehetőség, az online felületen (KAPOR) keresztül. A pályázókat az Országos Magyar Vadászkamara országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága 2020. január 31-ig értesíti a benyújtott pályázatokat érintő döntésükről. A pályázati felhívás és annak dokumentumai itt találhatók, a részletes pályázati felhívás pedig itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu