2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Állat

Vészjósló jelentés: egyre több állati eredetű, emberre is veszélyes vírus ütheti fel a fejét

A Kaliforniai Egyetem friss kutatása szerint az állatvilág kiszipolyozása közvetlenül hat arra, hogy egyre több potenciálisan veszélyes vírus jelenik meg az emberek között is, írja a Science Alert a Newsweek hírére hivatkozva.
 
 

A szakértők szerint az emberek vadállatokhoz való közelsége, a vadászat, az illegális állatkereskedelem, az élőhelyek elpusztítása és az urbanizáció mind-mind olyan tényező, amelyek közvetlenül megnövelik a vírusok állatról emberre való terjedésének valószínűségét, ahogyan történt ez a koronavírus-járvány esetében is, írta a 24.hu. A szakértők szerint a legtöbb vírusátadást észre sem vesszük, csak akkor kerül elő a téma, ha olyan vírus kerül emberi szervezetbe, amely nagyobb pusztítást tud végezni – mint ezúttal a koronavírus esetében is történt.

Az emberi aktivitás ugyanis megváltoztatja az állatok populációinak mozgását, lakóhelyét, és azt is, hogy mennyire jönnek közel a mi életterünkhöz. A kutatók szerint alapvetően a hozzánk közel élő emlősöktől „ugorhat át” vírus az emberre, ezeket a kórokozókat egyébként zoonózis vírusoknak nevezzük. Ez történt a koronavírus esetében is, amely valószínűleg denevérről, egy másik állat közvetítésével jutott el az emberbe.

Az amerikai kutatók tanulmánya 2013-ig elemzi az adatokat, az eredmények szerint három állatcsoport a legveszélyesebb ránk nézve: az egyik a háziasított állatok, ahová leginkább a mezőgazdasági állattartás szereplői számítanak bele, kevésbé a háziállatok. Ezeken az állatokon nyolcszor annyi olyan vírus található, ami áttérhet az emberre a vadállatokhoz képest. A második csoport azokat az állatokat takarja, amelyek a legjobban alkalmazkodtak az emberi körülményekhez, és körülöttünk kezdtek el élőhelyet kialakítani maguknak: a patkányok, egerek, denevérek és főemlősök. A harmadik csoportot azok az állatok alkotják, amelyeknek élőhelyét az ember a leginkább fenyegeti.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu