
Sötét korszak a magyar géppiacon? Újabb gyenge év jön
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A nagyméretű nyári, úgynevezett vajretek ízletes, nedvdús, nem csípős és nem pudvásodik a belseje. Igen gyorsan nő, a kelés után kb. egy hónap múlva már fogyasztható.
A nyári retek jellemzői és termesztése
A tavaszi retek az egyik legkorábbi zöldség, a későbbi melegebb időszakban már nem fejlődik megfelelően. De vannak retekfajták, amelyeket egész évben lehet termeszteni - ilyen például a nyári retek, amit a tavaszihoz hasonlóan termesztenek. A talajjal szemben nem igényes, de nem szereti a frissen istállótrágyával trágyázott talajt. Ilyenkor a gumó hamar megreped, megkukacosodik, és kellemetlen ízűvé válik. Vetőmagját lehetőleg 5 x 15 cm tő- és sortávolságú sorokba, 1 centiméter mélyre vessük. Ügyeljünk, hogy vetés után jól öntözzük be a talaját. Ha a hőmérséklet 15 fok feletti, a növények 14 nap múlva kikelnek. A száraz, meleg időben oda kell figyelni a veszélyes kártevőjére, a földibolhára, ami kirágja a zsenge növény leveleit, aminek következtében csökken a levelek asszimilációs felülete. A retket ezen kívül a csíkos káposztabolha és a fekete káposztabolha is támadja. Tekintettel a növény igen rövid vegetációs időszakára, ebben az esetben is kerüljük el lehetőleg a vegyi védekezést, helyette inkább takarjuk le a növényt textíliával, így a nedvesség elpárolgását is korlátozhatjuk. Továbbá rendszeres öntözéssel is mérsékelhetjük a bolhák okozta károkat.
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A gazdasági helyzet, a fogyasztói tudatosság növekedése és az egészséges életmód iránti igény együttesen formálják át a húsfogyasztási szokásokat Magyarországon.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.