Nyári retek

A nagyméretű nyári, úgynevezett vajretek ízletes, nedvdús, nem csípős és nem pudvásodik a belseje. Igen gyorsan nő, a kelés után kb. egy hónap múlva már fogyasztható.

A nyári retek jellemzői és termesztése

A tavaszi retek az egyik legkorábbi zöldség, a későbbi melegebb időszakban már nem fejlődik megfelelően. De vannak retekfajták, amelyeket egész évben lehet termeszteni - ilyen például a nyári retek, amit a tavaszihoz hasonlóan termesztenek. A talajjal szemben nem igényes, de nem szereti a frissen istállótrágyával trágyázott talajt. Ilyenkor a gumó hamar megreped, megkukacosodik, és kellemetlen ízűvé válik. Vetőmagját lehetőleg 5 x 15 cm tő- és sortávolságú sorokba, 1 centiméter mélyre vessük. Ügyeljünk, hogy vetés után jól öntözzük be a talaját. Ha a hőmérséklet 15 fok feletti, a növények 14 nap múlva kikelnek. A száraz, meleg időben oda kell figyelni a veszélyes kártevőjére, a földibolhára, ami kirágja a zsenge növény leveleit, aminek következtében csökken a levelek asszimilációs felülete. A retket ezen kívül a csíkos káposztabolha és a fekete káposztabolha is támadja. Tekintettel a növény igen rövid vegetációs időszakára, ebben az esetben is kerüljük el lehetőleg a vegyi védekezést, helyette inkább takarjuk le a növényt textíliával, így a nedvesség elpárolgását is korlátozhatjuk. Továbbá rendszeres öntözéssel is mérsékelhetjük a bolhák okozta károkat.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.