2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Új világjárványok jöhetnek: bármikor megjelenhetnek ismeretlen kórokozók

agrarszektor.hu
Egy globális előrejelző rendszert fejlesztenének brit tudósok, amelynek célpontjai között a különböző influenzavírusok, az RSV, a koronavírusok, de akár korábban ismeretlen kórokozók is lehetnek majd. Állításuk szerint ezzel az új technológiával meg lehetne előzni az újabb világjárványokat is.

Megelőzhetővé válhatnak a jövőben a betegségek és világjárványok? Brit kutatók egy olyan technológián dolgoznak, amely képes lehet a légúti vírusok genetikai változásainak követésére a világ körül. A rendszer a tervek szerint képes lesz jelezni a veszélyes új változatokat és korai jelzőrendszerként is használható jövőbeli betegségekkel és járványokkal szemben - írta meg a Világgazdaság a The Guardian értesülései alapján.

A cambridgeshire-i Wellcome Sanger Institute-hoz köthető csapat terve az, hogy a technológia olcsó, könnyen használható és skálázható legyen, és fertőzések széles körét legyen képes lefedni. A célpontjai között lesznek a különböző influenzavírusok, az RSV, a koronavírusok, de akár korábban ismeretlen kórokozók is. A Respiratory Virus and Microbiome Initiative (légúti vírus- és mikrobiom-kezdeményezés) nevet viselő projekt célja egy olyan rendszer létrehozása, amely DNS-szekventáló technológia segítségével képes azonosítani az összes vírus-, baktérium- és gombafajt, egyetlen, az orrból vett mintából.

A kezdeményezést a Sanger Institute-nál vezető Ewan Harrison a The Guardiannak elmondta, hogy Nagy-Britannia már a koronavírus-járvány genetikai változásainak megfigyelésében is vezető szerepet játszott, és a vírushoz tartozó összes genom 20%-át azonosította. Az ennek nyomán összegyűjtött tudás- és adatmennyiség rendkívüli segítséget nyújtott a vírus változásainak a megfigyelésében, és ez adta az ötletet, hogy a további légúti fertőzések alakulását is figyeljék, hiszen a következő járványokat is legnagyobb valószínűséggel ezen kórokozók indíthatják el - tette hozzá a kutató.

A koronavírusok jól illusztrálják a jövőbeni veszélyeit, hiszen az elmúlt 20 évben három új változat is megjelent, a SARS a Távol-, a MERS a Közel-Keleten, illetve COVID-19 Kínában. Ez utóbbi világított rá a technológiában rejlő lehetőségekre, a koronavírus brit - majd későbbi terminológia szerint alfa - változatának azonosításával. A felfedezés kulcsfontosságúnak bizonyult a Sanger Intézet genomikai megfigyelési részlegének vezetője, John Sillitoe szerint, aki elmondta, hogy ekkor az egész világ láthatta, hogy mire képes a genomika.

Az intézet együttműködik a brit egészségbiztonsági ügynökséggel, akadémikusokkal és más közegészségügyi szervezetekkel a projekten, amelynek célja, hogy olyan technológiát hozzon létre, amely képes bármely kórokozó genomjának szekvenálására. Ennek azonban adaptálhatóvá kell válnia a világ minden részének laborjai számára. A globális alkalmazáshoz a technológiának olcsónak, egyszerűnek, gyorsnak és könnyen skálázhatónak szükséges lennie. A The Guardian információi szerint hasonló megoldáson más amerikai és német központok is dolgoznak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?