Az ár- és belvíz elleni védekezésre készülnek Zalában

agrarszektor.hu
Zala megyében 84 település számít ár- és belvízvédelmi szempontból veszélyeztetettnek, de csaknem ötezer embert mozgósíthatnak, ha veszélyhelyzet áll elő - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) keddi ülését követően a megyei kormánymegbízott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rigó Csaba a ZMVB elnökeként a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 258 zalai település közül 48 a zalaegerszegi, 22 a nagykanizsai, 14 pedig a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség területén számít veszélyeztetettnek ár- és belvízvédelmi szempontból.

Elmondta azt is, hogy a munkaügyi központok megkezdték felmérni azoknak a számát, akik az adott településen munkaügyi támogatásban részesülnek vagy közmunkások, és szükség esetén mozgósíthatók árvíz vagy belvíz fenyegetése idején. Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kifejtette: a védelmi bizottság számvetése szerint 4963 embert tudnak mozgósítani a megyében. Ők többségében polgári védelmi és műszaki mentő szakemberek, rajtuk kívül nyújthatnak még segítséget a munkaügyi központok által regisztráltak.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az aktuális helyzetet ismertetve elmondta: a következő tíz napban nem várható Zala megyében jelentős árvíz. Arra azonban számítani kell, hogy a Mura osztrák és szlovén vízgyűjtő területén az átlagos mértéknek a 150 százalékára nő a hóban meglévő vízmennyiség, de ennek olvadására inkább március végén és április elején kell számítani.

Zalában egy területen, a Kis-Balaton térségében január 22. óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Itt naponta mintegy 100 ezer köbméternyi vizet szivattyúznak ki az alacsonyan fekvő, de településeket nem veszélyeztető területekről.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?