Így építi magyar birodalmát a cseh multimilliárdos

agrarszektor.hu
A KITE-n és Csányin kívül már mindenki külföldi a növényolajiparban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az agrárintegrációval foglalkozó bábolnai IKR Agrár Kft. láthatja el napraforgóval és repcével azt a kiskunfélegyházi étolajgyártó céget, amelyet megvásárol a cseh Andrej Babis multimilliárdos tulajdonában lévő Agrofert Holding. Mivel az IKR Agrár Kft. is az Agroferthez tartozik, Andrej Babis jól láthatóan arra törekszik, hogy magyarországi termeltetési tevékenységeire feldolgozóipart telepítsen. Az eddig magyar tulajdonban lévő kiskunfélegyházi NT Kft. megvásárlása egyúttal azt is jelenti, hogy mostantól nem lesz magyar éredekeltségű vállalkozás az első három hazai növényolajgyártó cég között. A jelentősebb iparági vállalkozások közül már csak a nádudvari KITE Zrt.-hez, illetve az OTP Bank révén Csányi Sándorhoz köthető sajóbábonyi Ökoil Kft. van magyar tulajdonban.

Reális cél lehet, hogy a bábolnai IKR Agrár Kft. lássa majd el részben vagy egészben napraforgóval és repcével a kiskunfélegyházi NT Kft.-t, amelyet megvásárol a cseh Agrofert Holding - közölte az agrarszektor.hu-val Nagy Lajos, az IKR Agrár ügyvezető igazgatója. Mint ismert, Prágában nemrég jelentették be, hogy a multimilliárdos Andrej Babis tulajdonában álló Agrofert megveszi az NT Kft.-t.

Az Agrofertnek a csehországi Lovosicében már van egy Preol nevű cége, amely évente 500 ezer tonna olajos magot dolgoz fel. Prágai vélemények szerint az NT az utóbbi években Magyarország egyik legfontosabb napraforgóolaj-gyártójává nőtte ki magát, ezért bizonyulhatott érdemesnek arra, hogy az Európában terjeszkedő Agrofert - növényolaj-gyártó vertikumának bővítése érdekében - felvásárolja. A cégcsoport az NT megvételét fontos lépésnek tartja ahhoz is, hogy az Agrofert a közép-európai piacok felé nyisson.

A magyar tulajdonban lévő NT-nek 196 alkalmazottja van, tavalyi bevételei pedig meghaladták a 140 millió eurót. Éves feldolgozó-kapacitása 120 ezer tonnára - egyes adatok szerint 160-170 ezer tonnára - tehető, amellyel a harmadik helyet foglalja el a hazai növényolajipari cégek között. E rangsorban az első pozíciót a multinacionális Bunge birtokolja mintegy 700 ezer tonnával, a második pedig a svájci központú Glencore 600 ezerrel.

Az Agrofert akvizíciója tehát azt is jelenti, hogy mostantól az első három legnagyobb hazai vállalkozás külföldi tulajdonban lesz a növényolajiparban. A jelentősebb cégek közül így már csak a sajóbábonyi Ökoil Kft. marad magyar tulajdonban, amely körülbelül 100 ezer tonnányi feldolgozó-kapacitással bír. E társaságban a nádudvari KITE Zrt. is tulajdonos, így a vállalat az OTP Bankhoz, illetve végső soron Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető, mivel a KITE kisebbségi részvénycsomagja ma már az OTP Bank tulajdonában van.

A Glencore nyersolajat gyárt, az Ökoil pedig főként biodízel-gyártásra alkalmas olajokat állít elő, míg a Bunge és az NT elsősorban étkezési célokra termel. A nagyobb vállalkozások között szerepel még a nagyrészt amerikai érdekeltségű, visonta-halmajugrai Zöldolaj BB Zrt. is, amely 90-100 ezer tonna éves feldolgozó-kapacitásával biodízel-alapanyagot gyárt.

Mint ismert, az IKR Agrár Kft. szintén Andrej Babis érdekeltségeihez tartozik, mivel az Agrofert 2012-ben megvásárolta az egykor szebb napokat látott, szintén bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. input üzletágait, amelyek most az IKR Agrár fő tevékenységeit képezik. Mivel az országos hálózatú cég a mezőgazdasági termelők integrálásával foglalkozik, Nagy Lajos szerint tevékenységei közé jól illene, ha a későbbiekben a kiskunfélegyházi NT-t is alapanyagokka látná el.

Az NT felvásárlása így jól láthatóan azt a szándékot tükrözi, hogy Andrej Babis a magyarországi mezőgazdasági termelési integrációra feldolgozó-kapacitásokat telepítsen. A mostani adásvételhez azonban előbb arra is szükség lesz, hogy a tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyja. A GVH-kontrollt nem írja elő jogszabály, hanem azt maga az Agrofert kérte. A csoport ugyanis óvatos üzletpolitikát folytat, így akvizíciói előtt általában versenyhivatali állásfoglalásokat kér, nehogy később derüljön ki, hogy befektetései esetleg versenyjogi szabályokat sértenek - közölte Nagy Lajos.

Ez az első külföldi akvizíció a kormányzati szerepvállalás óta
Az Agrofert Holding az utóbbi időszakban több érdekeltséget is szerzett Magyarországon. Az IKR Agrár Kft.-n kívül a tulajdonában van a győri Ceres Zrt., a Devecseri Agrokémiai Kft. és a bábolnai Agrotec Kft. is. Az Agrofert érdekeltségekkel rendelkezik Németországban, Szlovákiában és több további államban is. A cégcsoportnak ugyanakkor az MTI szerint az NT Kft. megvásárlása az első külföldi akvizíciója azt követően, hogy Babis idén januárban cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lett.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03