Őrület: még mindig nem hungarikum a kürtőskalács!

agrarszektor.hu
Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem hungarikum ez a különleges nyalánkság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem hungarikum a kürtőskalács. Ugyanis a kürtőskalács hagyományához nem méltó, és hiányos előterjesztéssel nem foglalkozhatott a Hungarikum Bizottság.

A testület MTI-hez ma eljuttatott közleménye azt is kifogásolja, hogy a kürtőskalácsnak, mint hagyományos különleges terméknek a bejegyzését a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította. Ez a kérelem sem felelt meg a jogszabályoknak és a szakmai követelményeknek. Ugyanis a kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést ezen termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be. Emellett a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület által benyújtott dokumentumok nem bizonyítják egyértelműen azt, hogy a szaktestület jogosult-e arra, hogy kérje a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését.

A Hungarikum Bizottság többször felhívta a szaktestület figyelmét a hiányos iratok, adatok pótlására. Ezt még mindig megtehetik és akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a kürtőskalácsot a hungarikumok között üdvözölhessük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?