Felszállt a fehér füst - Kész az újabb nagy stratégia

agrarszektor.hu
Elkészítette a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az új élelmiszer-feldolgozási stratégiát, amelyet néhány héten belül tárgyalhat meg a kormány. Az iparág számára 300 milliárd forintos fejlesztési programot is indítanak. Ebbe valószínűleg nem férnek be a nagyvállalatok, ezért számukra külön konstrukciót dolgozhatnak ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszeripar fejlesztési stratégiájáról szóló jelentést a kormány már múlt év decemberében megtárgyalta - jelentette ki Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Ennek alapján  készítette el a tárca a stratégiát, amely hamarosan a kabinet elé ketülhet. A stratégia célja többek között a stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételek biztosítása, illetve az innováció ösztönzése. 

Már döntöttek arról is, hogy a magyar élelmiszeripar megújításának finanszírozására mintegy 300 milliárd forint uniós forrást nyújtanak 2020-ig. Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte, hogy uniós forrásokat sikerül bevonni a tervezett fejlesztésekbe, mivel eredetileg Brüsszel ezt nem kívánta támogatni.

A forrásokkal a mezőgazdasági alapanyag-termeléssel kapcsolatban álló mikro- és kisvállalkozásokat (kkv) kívánják segíteni. Ezenkívül a nem elsődleges feldolgozást végző élelmiszeripari kkv-k is kaphatnak majd támogatásokatt.

Ezt hozhatja az új terv
A fejlesztések eredményeként szeretnék elérni, hogy az élelmiszeripar jövedelmezősége a mostani nulla körüli szintről 4-5 százalékra növekedjen. Továbbá a belföldi értékesítés évi 10 százalékkal, az export pedig évi 30-40 százalékkal emelkedjen. Emellett célkitűzés az is, hogy az élelmiszer-feldolgozásban dolgozók száma 10-15 ezerrel emelkedjen. Mindennek eredményeként pedig a mezőgazdasági munkahelyek száma is növekedjen vidéken.

Nem sikerült viszont Brüsszelben elérni azt, hogy a nagy vállalkozások uniós közösségi forráshoz juthassanak. Ezért az FM-ben, a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságán vizsgálják, hogy a nagy vállalkozások támogatását miként lehetne nemzeti forrásból megoldani.

A mai bejelentés előtt tették közzé, hogy az agrárium új marketing stratégiát is kap. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13