Felszállt a fehér füst - Kész az újabb nagy stratégia

agrarszektor.hu
Elkészítette a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az új élelmiszer-feldolgozási stratégiát, amelyet néhány héten belül tárgyalhat meg a kormány. Az iparág számára 300 milliárd forintos fejlesztési programot is indítanak. Ebbe valószínűleg nem férnek be a nagyvállalatok, ezért számukra külön konstrukciót dolgozhatnak ki.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az élelmiszeripar fejlesztési stratégiájáról szóló jelentést a kormány már múlt év decemberében megtárgyalta - jelentette ki Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Ennek alapján  készítette el a tárca a stratégiát, amely hamarosan a kabinet elé ketülhet. A stratégia célja többek között a stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételek biztosítása, illetve az innováció ösztönzése. 

Már döntöttek arról is, hogy a magyar élelmiszeripar megújításának finanszírozására mintegy 300 milliárd forint uniós forrást nyújtanak 2020-ig. Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte, hogy uniós forrásokat sikerül bevonni a tervezett fejlesztésekbe, mivel eredetileg Brüsszel ezt nem kívánta támogatni.

A forrásokkal a mezőgazdasági alapanyag-termeléssel kapcsolatban álló mikro- és kisvállalkozásokat (kkv) kívánják segíteni. Ezenkívül a nem elsődleges feldolgozást végző élelmiszeripari kkv-k is kaphatnak majd támogatásokatt.

Ezt hozhatja az új terv
A fejlesztések eredményeként szeretnék elérni, hogy az élelmiszeripar jövedelmezősége a mostani nulla körüli szintről 4-5 százalékra növekedjen. Továbbá a belföldi értékesítés évi 10 százalékkal, az export pedig évi 30-40 százalékkal emelkedjen. Emellett célkitűzés az is, hogy az élelmiszer-feldolgozásban dolgozók száma 10-15 ezerrel emelkedjen. Mindennek eredményeként pedig a mezőgazdasági munkahelyek száma is növekedjen vidéken.

Nem sikerült viszont Brüsszelben elérni azt, hogy a nagy vállalkozások uniós közösségi forráshoz juthassanak. Ezért az FM-ben, a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságán vizsgálják, hogy a nagy vállalkozások támogatását miként lehetne nemzeti forrásból megoldani.

A mai bejelentés előtt tették közzé, hogy az agrárium új marketing stratégiát is kap. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?