Ficóék is felbátorodtak: durván csökkentenék az adót

agrarszektor.hu
Felére csökkentené a mostani húsz százalékról az alapvető élelmiszerek áfáját a szlovák kormány. Az adó mérséklése elemzők szerint ugyanakkor alig érintené a fogyasztókat, mivel a csökkentés kis része mutatkozna meg az árakban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Húsz százalékról tízre mérsékelné az alapvető élelmiszerek áfáját a szlovák kormány - írja a pozsonyi Új Szó. Robert Fico szlovák kormányfő a lépés bevezetése előtt egyezséget kötne a legnagyobb üzletláncokkal.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most a Dél-alföldi Gazdasági és Agrárfórumra!

A pénzügyi elemzők többsége viszont úgy véli, hogy az áfa mérséklése csak részben, vagy egyáltalán nem érintené a fogyasztókat, mivel a nemzetközi tapasztalatok alapján az áfacsökkentések legfeljebb harminc százalékkal mérséklik a fogyasztói árakat. Ezzel szemben az áfaemelések 70-90 százalékban beépülnek az árak növekedésébe.

Nálunk a sertés tőkehús áfája csökken 5 százalékra
Magyarországon a kormány jövőre huszonhét százalékról ötre mérsékelné a sertés tőkehús áfáját. A lépés visszaszoríthatja a feketepiacot, bár egyes vélemények szerint szerencsésebb lenne, ha az áfa az alapvető élelmiszerek jóval szélesebb körénél csökkenne tíz százalék alá. Sokan úgy vélik viszont, hogy az üzletláncok nálunk is lenyelik majd az adómérséklést, így abból a fogyasztók nálunk is keveset érzékelnek majd. Ha a teljes élelmiszergazdaságra kisebb áfakulcs vonatkozna, az mintegy 240 milliárd forintba kerülne az államnak.

Ráadásul várhatóan csak kevés élelmiszertípust érinthetne a szlovák intézkedés, ugyanis ha a leggyakrabban fogyasztott alapélelmiszerek mindegyikére érvényes lenne, a csökkentés évi 200-300 millió eurójába kerülne a kormánynak. A kabinet viszont csak 60-100 millió eurós bevételkiesést áldozna fel - derül ki a hivatalos nyilatkozatokból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?