Itt a kormány váratlan lépése: csökken sokak kedvenc élelmiszerének az áfája

Itt a kormány váratlan lépése: csökken sokak kedvenc élelmiszerének az áfája

agrarszektor.hu
Kedd késő este felkerült a Parlament honlapjára az egyes adótörvények módosításáról szóló tervezet. Ebben szerepel az is, hogy a kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos, kedvezményes általános forgalmi adó kulccsal adózó termékeket. Ez azt is jelenti, hogy 2024. január elsejétől a tervek szerint 27-ről 18 százalékra csökken a Túró Rudi áfája - írja a Portfolio.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos, kedvezményes általános forgalmi adó kulccsal adózó termékeket. Mindez a Parlament honlapjára kedden késő este felkerült az egyes adótörvények módosításáról szóló tervezetben szerepel:

a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől.

Ez azt is jelenti, hogy 2024. január elsejétől a tervek szerint 27-ről 18 százalékra csökken a Túró Rudi áfája. A Portfolio megjegyzi, úgy hajt végre áfakulcs-csökkentést a kabinet a következő évtől egy konkrét termékkör esetében, hogy előzetesen ezt egyáltalán nem jelezte, sőt, a pénzügyi tárca közleményében sem emelték ki ezt a részletet. A változtatás indoklása szerint

a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18 százalékos áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 százalékos kulcs alá.

Az indoklás nevesíti is a népszerű édességet: a javaslat

a jogalkotói célnak megfelelően 2024. január 1-jétől ez utóbbi termékeket is, így például a túró rudit, a 18 százalékosos áfa kulcs alá sorolja.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?