2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Frittmannék nyerték az idén az "Év Pincészete" díjat

agrarszektor.hu
Frittmann János és Frittmann István kunsági családi borászata kapta az idén az "Év Pincészete" díjat. A nyertes borászok szerint a piac felismerte, hogy a könnyű, gyümölcsös borokban az alföldi régió az egyik legjobb.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Mára több új alföldi pincészet is kiváló borokkal jelent meg a nagyközönség előtt, így nem lehet véletlen, hogy két éve Gálné Dignisz Éva kunsági borász lett az Év Bortermelője, míg tavaly szintén a Duna Borrégióban tevékenykedő hajós-bajai Koch Pincészeté lett az Év Pincészete elismerés - fogalmazott Frittmann János, az Év Pincészete 2015 díj átadóján. A 2002-ben alapított díjat az idén a Frittmann Borászat kapta. A díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége alapította.

A két legfontosabbnak tekintett hazai borászati díjat, az Év Bortermelője és az Év Pincészete elismeréseket eddig csak Bock József, Thummerer Vilmos, Garamvári Vencel, Kamocsay Ákos és Konyári János kapta meg. Frittmann János az első alföldi borász, akit így, "duplán" is elismertek - derül ki a borászat közleményéből.


Frittmann János (balra) és Frittmann István (MTI-fotó: Újvári Sándor)

A Frittmann Testvérek Kft. családi vállalkozásként működik, ahol Frittmann István végzi a szőlészeti, illetve felügyeli az üzemi munkákat, míg testvére Frittmann János - a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel együtt - a borkészítésért és a pincemunkálatokért felel, illetve a kereskedelmet is ő szervezi. János lánya, Anita a marketingmunkálatokat és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét.
Külföldön, a furmint mellett az illatos magyar fajtákkal, a cserszegi fűszeressel, az Irsai Olivérrel lehetne nagyot dobni, mert ebben a ligában az élmezőnyben vagyunk, ahogyan a rozéinkkal is - fogalmaz Frittmann János. A Wall Street Journal az idén áprilisban írt a Frittmann-féle cserszegiről, így valóban lehet a magyar fajtáknak keresnivalójuk a külföldi piacokon. A borász a cserszegi fűszeres fajta nagykövete is - a híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly, a fajta nemesítője nevezte ki annak.

Eddig ezek a borászatok kaptak Év Pincészete díjat:

2015 Frittmann Borászat, Kunsági Borvidék
2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék
2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék
2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?