Ütjük-vágjuk a GMO-t: új címkézés védhet bennünket

agrarszektor.hu
Elkészült a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba. Az új szabályokat a tejre, a húsra, a halra, a méhészeti termékekre, a növényi élelmiszerekre, a tojásra, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerekre dolgozták ki.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az önkéntes jelöléssel a termelők a jövőben jelezhetik a fogyasztóknak, hogy termékeik GMO-mentes gazdálkodásból származnak - foglalta össze a szabályozási változtatásokat Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A címkézéshez a gazdálkodóknak rendeletben meghatározott követelményeket kell teljesíteniük. A tárca közleménye szerint az új szabályozást a tejre, a húsra, a halra, a méhészeti termékekre, a növényi élelmiszerekre, a tojásra, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerekre dolgozták ki, és várhatóan az év első felében lép életbe.

Számos jelentős ökológiai probléma hozható összefüggésbe a génmódosított növények termesztésével, hiszen nem csupán a védett állatokat és növényeket veszélyeztetik, de kiszorítanak számos őshonos kultúrát, a biodiverzitás csökkenéséhez vezethetnek - áll a közleményben. Magyarország elsőként ültette át 2015-ben nemzeti jogrendjébe azt az új irányelvet, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem.

Magyarország az új jogszabály alapján minden olyan GMO-ra tilalmat kíván bevezetni, amely termesztési engedélyt kap a közeljövőben. Magyarország támogatja azt az elképzelést is, amely lehetővé tenné a GMO-s élelmiszerek és takarmányok tiltását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?