Együttműködik a NAIK és az AKI

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött április 18-án a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI). A dokumentumot Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Juhász Anikó, az AKI főigazgatója írta alá.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban az agrárium szinte összes területét érintő közvetlen kutatások zajlanak, így a NAIK a legnagyobb olyan szervezet, amely alkalmazott kutatási és innovációs tevékenységet végez. A felek közötti együttműködés célja, hogy hosszú távon, a gyakorlatban is hasznosítható módon erősödjön az agrárkutatásokat végző NAIK és az agrár-közgazdasági kutatásokat végző AKI kapcsolata. A kutatási együttműködés a mindkét fél által kutatott területekre összpontosul, különös tekintettel a precíziós gazdálkodásra, az akvakultúrára, az ökoszisztéma szolgáltatásokra, a takarmányozási rendszerek helyzetére, az öntözésre, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatára, továbbá a mezőgazdasági időjárási kockázatkezelésre.

A precíziós gazdálkodás szakterülete azért is kap kifejezett hangsúlyt az együttműködésben, mert a támogatásrendszer - következő években várható - átalakulása miatt különösen lényegessé fog válni ez a téma.


A két intézmény közötti konkrét együttműködésről szólva Gyuricza Csaba példaként említette a nemzeti fehérjetakarmány-programot, amelynek kidolgozása már folyamatban van. Juhász Anikó hozzátette, hogy a takarmányozással kapcsolatban az Agrárgazdasági Kutató Intézet több éves kutatási tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. 2016-ban indult a takarmányozási adatgyűjtés, amelyből takarmányozási regiszter is készült. A témában 2014 óta folyik háttérelemzés az AKI-ban, ami jó alap lehet a takarmány-program kidolgozásához is. A Földművelésügyi Minisztérium sertéskutatási programjának keretében továbbá két éve zajlik a sertéstartás környezetterhelésének mérése - mondta az AKI főigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?