Együttműködik a NAIK és az AKI

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött április 18-án a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI). A dokumentumot Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Juhász Anikó, az AKI főigazgatója írta alá.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban az agrárium szinte összes területét érintő közvetlen kutatások zajlanak, így a NAIK a legnagyobb olyan szervezet, amely alkalmazott kutatási és innovációs tevékenységet végez. A felek közötti együttműködés célja, hogy hosszú távon, a gyakorlatban is hasznosítható módon erősödjön az agrárkutatásokat végző NAIK és az agrár-közgazdasági kutatásokat végző AKI kapcsolata. A kutatási együttműködés a mindkét fél által kutatott területekre összpontosul, különös tekintettel a precíziós gazdálkodásra, az akvakultúrára, az ökoszisztéma szolgáltatásokra, a takarmányozási rendszerek helyzetére, az öntözésre, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatára, továbbá a mezőgazdasági időjárási kockázatkezelésre.

A precíziós gazdálkodás szakterülete azért is kap kifejezett hangsúlyt az együttműködésben, mert a támogatásrendszer - következő években várható - átalakulása miatt különösen lényegessé fog válni ez a téma.


A két intézmény közötti konkrét együttműködésről szólva Gyuricza Csaba példaként említette a nemzeti fehérjetakarmány-programot, amelynek kidolgozása már folyamatban van. Juhász Anikó hozzátette, hogy a takarmányozással kapcsolatban az Agrárgazdasági Kutató Intézet több éves kutatási tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. 2016-ban indult a takarmányozási adatgyűjtés, amelyből takarmányozási regiszter is készült. A témában 2014 óta folyik háttérelemzés az AKI-ban, ami jó alap lehet a takarmány-program kidolgozásához is. A Földművelésügyi Minisztérium sertéskutatási programjának keretében továbbá két éve zajlik a sertéstartás környezetterhelésének mérése - mondta az AKI főigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?