Orbán most nagyon megdicsérte Csányit

agrarszektor.hu
Négyéves előkészítő munka után átadták a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető mohácsi vágóhidat, amely egy 21 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében valósult meg, és jelenleg Magyarország második legnagyobb vágóhídjának számít. A Bonafarm Csoport és az MCS Vágóhíd Zrt. üzemét európai szinten közepes méretű vágóhídként tartják számon, de technológiai szempontból a legmodernebbek közé tartozik. A 2,7 milliárd állami hozzájárulással megtámogatott projekt átadásán Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: "ilyen tulajdonosokból, ilyen cégekből és ilyen jól átgondolt beszállítói rendszerből" kellene még több.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mohácsi vágóhidat a 2013-ban alakult MCS Vágóhíd Zrt. építette fel, de alapvetően a Csányi Sándor tulajdonában levő Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-t látja majd el alapanyaggal. Az beruházás tervezési munkái 2013 őszén indultak el, a tesztüzem a korábbi elképzelésekhez képest némi csúszással, csak 2016 decemberében kezdődött meg, de jelenleg már üzemszerűen működik. A vágóhíd műszakonként 3200 sertés és 400 koca levágására képes, a csomagolási kapacitás naponta 130 tonna.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az üzem éves szinten 800 ezer körüli normál sertés, illetve 100 ezer körüli nagy súlyú állat feldolgozására képes, de - ahogyan Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója egy agrárszektor.hu-nak adott korábbi interjúban elmondta -, 2017-ben a fokozatos indítás miatt ennél mintegy 100-150 ezerrel kisebb lesz a vágásszám.

Középpontban az integráció
Az MCS Vágóhíd Zrt. a Bonafarm Csoport stratégiai partnere és a Pick Szeged Zrt. stratégiai beszállítója. A megállapodás értelmében az MCS Zrt. a Bonafarm sertéstenyésztési integrációjában előállított sertéseket a közösen megtervezett ütemezésben és az előre meghatározott feltételek mellett felvásárolja és levágja. A keletkezett hús egy részét a vágóhíd értékesíti a Pick Szeged Zrt.-nek, másik részét - kb. felét - pedig a piacon, részben exportra adja el. Vagyis az MCS Zrt. külső partnerként gyakorlatilag beékelődik a Bonafarm termelési rendszerébe.

A Magyarországon levágott sertések 20 százaléka Mohácson kerül majd feldolgozásra, jelentős részük a Bonafarmon keresztül érkezik, de az ország egész területéről vásárolunk fel alapanyagot - mondta el Pókos Gergely, a MCS Zrt. vezérigazgatója az üzemátadón. A húsiparban a többi hazai feldolgozóipari ágazathoz hasonlóan jelentős problémát okoz a munkaerőhiány, ám Pókos elmondása szerint a mohácsi vágóhídhoz európai vállalatoktól is sikerült átcsábítani munkaerőt. A 26 ezer négyzetméteren elterülő létesítmény jelenleg 600 dolgozót foglalkoztat. Az üzemben elsősorban belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárut állítanak elő. Az üzemben testtájanként külön csontozó sorok állnak rendelkezésre, amin jelentősen növeli hatékonyságot.

Ezzel párhuzamosan, a tervek szerint a Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. szegedi üzemében 2017-ben befejeződik a sertésvágás, és egyúttal megszűnik a pécsi üzemben folytatott csontozás-darabolás is. A Pick mostantól a húskészítménygyártásra és annak fejlesztésére fordítja majd minden erőforrását.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány tervei között szerepel a Pécs és Szeged közötti négysávos út megépítése, amely jelentősen javíthatja majd a térség infrastrukturális lehetőségeit. A miniszterelnök a vágóhídi beruházás jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy Magyarországon a mohácsi üzemhez hasonlóból kellene még több. "Mondjuk egy tucatnyi. Ilyen tulajdonosokból, ilyen cégekből és ilyen jól átgondolt beszállítói rendszerből" - tette hozzá.

A mohácsi üzem Magyarország második legnagyobb, Európa egyik legmodernebb vágóhídja, ezzel a magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát, és hamarosan visszaszerzi régi fényét is. Magyarország mezőgazdasági ország - mindig azok voltunk, és azok is maradunk - summázta a miniszterelnök a beruházás jelentőségét. A Bonafarm Csoport egyébként 170 milliárd forintos árbevétele után, évente 8 milliárd forintnyi adót fizet be a költségvetésbe, és csoportszinten 6000 főt foglalkoztat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03