Biotejben úsznak a "sógorok"

agrarszektor.hu
A növekvő termeléssel alig tartanak lépést az osztrák tejfeldolgozók, különösen bioalapanyagból vannak csordultig a tartályok. Így az átvételi árak idén nagyobb mértékben csökkentek a bio, mint a konvencionális tej esetében. A németeknél viszont még mindig harmatgyenge a felhozatal, ami a tejtermékek magas biofelárában is tetten érhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Ausztriában beszállított nyerstej 19 százaléka már a bio kategóriába tartozik. A megnövekedett beszállítói aktivitással - ami a tavalyihoz mérten 10-15 százalékkal emelkedő kínálatot eredményez - nem tart lépést a feldolgozóipar, ez pedig nyomás alá helyezte a bio minősítésű tej árát. A legnagyobb tejfeldolgozó az eddigi hónapokra vetítve már 10 százalékkal mérsékelte az átvételi ajánlatát 2017-hez mérten. A hagyományos tej ára is csökkent, de kisebb mértékben, 9 százalékkal.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Hogy ez másképp is lehetne, azt mutatja a németországi biopiac. Ott annak ellenére, hogy szintén kapacitási gondok vannak a biotej feldolgozásában, alig mérséklődött az ára a növekvő kínálat hatására. Idén 28 százalékkal több biotej érkezett a tartálykocsikba, mint a tavalyi évben, de január óta csak 1,7 eurócenttel csökkent az átvételi ár, szemben a konvencionális tejével, amelyik 2,8 centes áresést szenvedett el. A két ország nyerstejkínálatának összetétele azonban alapvetően eltér egymástól:

míg az osztrákoknál a beszállított alapanyag ötöde biotermelésből származik, addig a németeknél ez csak 3,5 százalékot tesz ki, vagyis ezen a téren állandó hiánynal küzd a piacuk.
Bio: az osztrákoknál megfizethető a különbség

Tetten érhető ez a tejtermékek biofelárában is. Az osztrákoknál a biotej 32, a németeknél 50 százalékos felárral értekesíthető. A biovaj a "sógoréknál" 18, a németeknél 27 százalékkal múlja felül a konvencionális termékek árát. Mivel szomszédunkban a bio és a konvencionális termékek ára kevésbé tér el egymástól, ez kelendőbé is teszi a különleges minősítésű élelmiszereket. Mivel a piaci részesedésük folyamatosan nő, a biotermékek fokozatosan veszítenek "különlegességükből" és természetesen a felárukból is, ami szűkíti a biotermelés jövedelemtermelő képességét. Mindez előbb-utóbb kihat a termelési kedvre is. Ha tömören akarunk fogalmazni: Németországban biogazdának, Ausztriában biofogyasztónak jó lenni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?