Mi történik itt? Ömlik az import nektarin Lengyelországba

Mi történik itt? Ömlik az import nektarin Lengyelországba

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint 2021-ben mennyiségben 10 százalékkal, értékben pedig 17,6 százalékkal nőtt a nektarin importja a 2020-as szinthez képest. Az országba főleg spanyol, német és olasz nektarint importáltak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Jelentős mértékben, csaknem 10,7%-kal több nektarint importált tavaly Lengyelország a 2020-as adatokhoz képest (30,5 helyett 33,8 ezer tonnát), ám értékben még számottevőbb, 17,6% a növekedés mértéke (173 helyett 203,5 millió PLN). A volumen bővülése mellett ez az átlagár 6,3%-os emelkedésével magyarázható (5,67 PLN/kg helyett 6,02 PLN/kg) - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A lengyel piacra szállító országok között egyeduralkodónak számít Spanyolország, hiszen a 2020-as 18,2 ezer tonnás exportját 24,2 ezer tonnára növelte, ez a teljes lengyel nektarinimport 71,5%-a. A második és harmadik helyen Németország (3,3 ezer tonna) és Olaszország (3,1 ezer tonna) következik, és kisebb meglepetésre Portugália (0,7 ezer tonna) foglalja el a negyediket. Drámai módon vesztettek piacot a görögök, akik 2020-ban még 4,5 ezer tonnát szállítottak Lengyelországba, tavaly viszont már csak 0,7 ezer tonnát exportáltak. Mindez annak ellenére következett be, hogy 2021-ben ők szállítottak legolcsóbban (4,94 PLN/kg), míg a legdrágább importtételek Németországból érkeztek (7,78 PLN/kg). A spanyolok által kért 5,66 PLN/kg átlagár kifejezetten alacsonynak mondható, még a tavalyi átlagot sem éri el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06