Mi történik itt? Ömlik az import nektarin Lengyelországba

Mi történik itt? Ömlik az import nektarin Lengyelországba

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint 2021-ben mennyiségben 10 százalékkal, értékben pedig 17,6 százalékkal nőtt a nektarin importja a 2020-as szinthez képest. Az országba főleg spanyol, német és olasz nektarint importáltak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jelentős mértékben, csaknem 10,7%-kal több nektarint importált tavaly Lengyelország a 2020-as adatokhoz képest (30,5 helyett 33,8 ezer tonnát), ám értékben még számottevőbb, 17,6% a növekedés mértéke (173 helyett 203,5 millió PLN). A volumen bővülése mellett ez az átlagár 6,3%-os emelkedésével magyarázható (5,67 PLN/kg helyett 6,02 PLN/kg) - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A lengyel piacra szállító országok között egyeduralkodónak számít Spanyolország, hiszen a 2020-as 18,2 ezer tonnás exportját 24,2 ezer tonnára növelte, ez a teljes lengyel nektarinimport 71,5%-a. A második és harmadik helyen Németország (3,3 ezer tonna) és Olaszország (3,1 ezer tonna) következik, és kisebb meglepetésre Portugália (0,7 ezer tonna) foglalja el a negyediket. Drámai módon vesztettek piacot a görögök, akik 2020-ban még 4,5 ezer tonnát szállítottak Lengyelországba, tavaly viszont már csak 0,7 ezer tonnát exportáltak. Mindez annak ellenére következett be, hogy 2021-ben ők szállítottak legolcsóbban (4,94 PLN/kg), míg a legdrágább importtételek Németországból érkeztek (7,78 PLN/kg). A spanyolok által kért 5,66 PLN/kg átlagár kifejezetten alacsonynak mondható, még a tavalyi átlagot sem éri el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?