Behúzták a féket a németek: ezért van kevés import gyümölcs az országban

Behúzták a féket a németek: ezért van kevés import gyümölcs az országban

agrarszektor.hu
Csaknem 400 ezer tonnával kevesebb gyümölcsöt importáltak 2022-ben a németek, mint 2021-ben. Ez a német statisztikai hivatal szerint 8 éve a legkisebb mennyiség. Az import csökkenése az elemzők szerint három fő okra vezethető vissza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Destatis adatai szerint Németország 2022-ben 5,08 millió tonna friss gyümölcsöt importált, ami 7%-kal, 400 ezer tonnával marad el a 2021-es szinttől, és alacsonyabb, mint az előző 8 évben bármikor. Bár a külföldről beszerzett gyümölcsök mennyisége csökkent, az import értéke növekedést mutat - írta meg a FruitVeB. Elemzők szerint a gyümölcsimport csökkenése három fő tényezőre vezethető vissza, amelyek az egyes gyümölcsök esetében eltérő súllyal esnek latba.

Az első, hogy bizonyos gyümölcsökből tavaly egyszerűen kevesebb termett, mint korábban, és a német import pont ezeknél a termékeknél mutatja a legjelentősebb visszaesést. Példaként említhetők a spanyol citrusfélék, ahol az előző évben a szokásosnál szintnél sokkal kevesebbet sikerült betakarítani, de a kakiszilva és a dinnye esetében is igaz, hogy a kínálat elmaradt a megszokottól.

A másik fontos tényező a szállítási költségek emelkedése volt, amit elsősorban a munkaerő és az üzemanyagok drágulása okozott. A helyzetet súlyosbította, hogy továbbra is fennáll a viszonylag jelentős sofőrhiány, illetve az elérhető szállítási kapacitások is visszaesést mutattak Európa irányába: egyrészt a devizaárfolyamok alakulása, másrészt pedig az európai piac vonzerejének visszaesése is hozzájárult ahhoz, hogy Németországba kevesebb egzotikus gyümölcs érkezett.

A harmadik ok pedig a német kereslet visszaesése volt, mivel a bizonytalan gazdasági környezetben, főleg a megélhetési költségek növekedése mellett az emberek kevesebb gyümölcsöt vásároltak a 2021-es mennyiséghez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?