Behúzták a féket a németek: ezért van kevés import gyümölcs az országban

Behúzták a féket a németek: ezért van kevés import gyümölcs az országban

agrarszektor.hu
Csaknem 400 ezer tonnával kevesebb gyümölcsöt importáltak 2022-ben a németek, mint 2021-ben. Ez a német statisztikai hivatal szerint 8 éve a legkisebb mennyiség. Az import csökkenése az elemzők szerint három fő okra vezethető vissza.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Destatis adatai szerint Németország 2022-ben 5,08 millió tonna friss gyümölcsöt importált, ami 7%-kal, 400 ezer tonnával marad el a 2021-es szinttől, és alacsonyabb, mint az előző 8 évben bármikor. Bár a külföldről beszerzett gyümölcsök mennyisége csökkent, az import értéke növekedést mutat - írta meg a FruitVeB. Elemzők szerint a gyümölcsimport csökkenése három fő tényezőre vezethető vissza, amelyek az egyes gyümölcsök esetében eltérő súllyal esnek latba.

Az első, hogy bizonyos gyümölcsökből tavaly egyszerűen kevesebb termett, mint korábban, és a német import pont ezeknél a termékeknél mutatja a legjelentősebb visszaesést. Példaként említhetők a spanyol citrusfélék, ahol az előző évben a szokásosnál szintnél sokkal kevesebbet sikerült betakarítani, de a kakiszilva és a dinnye esetében is igaz, hogy a kínálat elmaradt a megszokottól.

A másik fontos tényező a szállítási költségek emelkedése volt, amit elsősorban a munkaerő és az üzemanyagok drágulása okozott. A helyzetet súlyosbította, hogy továbbra is fennáll a viszonylag jelentős sofőrhiány, illetve az elérhető szállítási kapacitások is visszaesést mutattak Európa irányába: egyrészt a devizaárfolyamok alakulása, másrészt pedig az európai piac vonzerejének visszaesése is hozzájárult ahhoz, hogy Németországba kevesebb egzotikus gyümölcs érkezett.

A harmadik ok pedig a német kereslet visszaesése volt, mivel a bizonytalan gazdasági környezetben, főleg a megélhetési költségek növekedése mellett az emberek kevesebb gyümölcsöt vásároltak a 2021-es mennyiséghez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?