Vége az édes életnek: nagyot ugorhat idén a cukor ára

agrarszektor.hu
Még mindig jóval több a cukor Európában, mint a kvótakivezetés előtt volt, de a számok alapján sokat javult a helyzet. A javulást a termelők szempontjából értjük, a fogyasztók ugyanis nem fognak örülni, ha bekövetkezik a Bizottság által idénre várt 15 százalékos áremelkedés.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehércukor átlagára 2019 júliusában 320 euró/tonna volt, megegyezett az előző havival (321euró/tonna). A tagországok jelentett adataiból három regionális átlagárat képez az unió és ezt teszi közzé. Eszerint júliusban az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 324 euró/tonna volt. A 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Belgium) átlagára ennél alacsonyabb, 308 euró/tonna volt. A déli országokat, Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömörítő 3. régió átlagára 386 euró/tonna volt, 1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség cukorimportja a 2018/2019. gazdasági év 2019. szeptember 25-ig eltelt időszakában 1,9 millió tonna volt,42 százalékkal haladta meg az előző szezon hasonló periódusában beszállított mennyiséget. A WTO-kvóták közül a brazil kontingens (78 ezer tonna) teljes mértékben kimerült, a Balkán-kvóta kihasználtsága 50 százalékos volt. A 177 ezer tonnás kedvezményes vámkontingenst Közép-Amerika 90 százalékban használta ki szeptember 23-ig, a Dél-afrikai Köztársaság pedig a 150 ezer tonnás mennyiség 86 százalékát hívta le. Az ukrán vámkontingenst (20 ezer tonna) teljes mértékben kihasználták.

Az unió cukorkivitele a 2018/2019. gazdasági évben 1,6 millió tonna volt szeptember 24-ig, ami ugyan a kvótakivezetés előtti azonos időszak mennyiségénél 19 százalékkal több, de az előző szezon hasonló időszakában exportált mennyiségnek csak mintegy a fele volt, mutatva, hogy a kvóták kivezetése utáni túltermelés valamelyest mérséklődik a közösségben

.A cukor világpiaci ára az unió előrevetítése szerint így alakulhat az elkövetkező években:


Címlapkép: MTI Fotó: Varga György

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?