Most kiderül, mennyit okultak a multik! 280 terméket vesznek nagyító alá

agrarszektor.hu
Újabb, kiterjedtebb ellenőrzés-sorozatot indít az agrártárca az eltérő minőségű élelmiszerek ügyé­ben. Három éven át három országban 280 terméket fognak vizsgálni - tudta meg a Magyar Nemzet. Ha kiderül a turpisság, nagy büntetés jöhet!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A projekt részeként három éven át három országban összesen 280 termék összetételét és minőségét vizsgálják majd. Az ellenőrzés folyamatába a gyártókat is bevonják, a kiválasztott termékeket pedig laboratóriumi mérésekkel, érzékszervi vizsgálatokkal is összehasonlítják. Mivel az idén Brüsszelben elfogadták a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv módosítását - amely lehetőséget biztosít a tagállami szankciók bevezetésére -, ezért az ellenőrzések további turpisságokra derítenek fényt, itthon is szigorú fellépésre számíthatnak az érintettek.


A multinacionális élelmiszergyártók tisztességtelen gyakorlatára két évvel ezelőtt derült fény. Akkor a magyar és a szlovák hatóságok által elvégzett vizsgálatok számos termékben találtak különbségeket, a legtöbb esetben pedig kiderült, hogy a nyugati országok kínálatában szereplő áruk jobb minőségűek, mint amilyenekkel a magyar, illetve a szlovák boltokban találkozhatnak a vásárlók. Az ellenőrzések eredményének híre bombaként robbant a közösségben, és minden eddiginél erősebb összefogást kovácsolt az unió keleti felében. Az élelmiszerek azonos minőségének biztosítása mellett állt ki Csehország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária és Görögország is.

A visegrádi országok és más közép-európai tagállamok összefogásának köszönhetően sikerült elérni, hogy a bizottság módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, amely lehetővé teszi a termékek kettős mércéje elleni fellépést. A módosítás alapján az emberek

megtévesztésének minősül, ha a gyártók eltérő összetételű termékeket azonosként hoznak forgalomba a közösség egyes tagállamaiban.

Természetesen lehetnek olyan okok, amelyek indokolttá tesznek különbségeket az egyes piacokra kerülő áruk összetevői között, ugyanakkor ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson is.

Ez év májusában a cseh kormány módosította az élelmiszertörvényt, így Csehországban már tilos az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása. A jogszabály megsértéséért a mezőgazdasági tárca javaslata alapján akár ötvenmillió koronával (650 millió forint) is büntethetik az érintetteket. Hasonló szabályozás életbe léptetésén gondolkodnak a románok is. A bukaresti szenátus által elfogadott törvénytervezet alapján az üzleti forgalom négy százalékáig terjedő bírsággal büntetnék azokat a cégeket, amelyek azonos márkanév alatt a másutt forgalmazottnál gyengébb minőségű termékeket értékesítenek.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?