Rossz hír az ünnepek előtt: pofátlanul drága lesz idén a kedvenc karácsonyi alapanyag

agrarszektor.hu
Kiváló minőségű az idei dió, de a tavalyinál 10-15 százalékkal többet kell fizetni a csonthéjas gyümölcsért. A drágulástól azonban nem kell megijedni, hiszen elég széles skálán mozoghat a dióbél ára, attól függően, hogy milyen formában vásároljuk meg. Tavaly 1500 és 4000 forint között alakult a csonthéjas gyümölcs kilónkénti ára, így mindössze arról van szó, hogy ez az intervallum tolódik majd feljebb kicsit, vagyis bejglihez darált diót már 2000 forint körüli áron is lehet majd kapni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon az átlagos diótermés 7 ezer tonna magasságában alakul, de egy jobb év alkalmával ez elérheti a 10 ezer tonnát is - mondta az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Idén közepes termés várható, a minősége azonban kiváló lehet, hiszen a május-június megfelelő mennyiségű csapadékot hozott a diófák számára, így a dió gyümölcsmérete és beltartalma nagyon kedvezően alakult.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az árát tekintve viszont az előző évekhez képest egy 10-15 százalékos drágulás várható, aminek alapvetően a dió egyik rettenetes kártevője, az úgynevezett dióburok-fúrólégy az oka - tette hozzá a szakember. A nem kezelt, nem gondozott kisebb szórványültetvényekben, valamint a szabadon élő diófákban, ahonnan a dióbél jelentős része származik, igen komoly károkat okoztak az idei évben, elsősorban a Dunántúlon. Kérdés, hogy a főszezonban mennyi ukrán és román import dióbél érkezik Magyarországra - emelte ki Apáti. Ha ugyanis az import esetleg több lesz az átlagosnál, az értelemszerűen mérsékelheti az árakat, ha viszont a megszokott mennyiség lesz, akkor mindenképp érvényesülni fog a korábban említett mértékű áremelkedés.

<b>

EZ IS ÉRDEKELHET
</b>Apáti Ferenc szerint azonban nem kell megijedni a 10-15 százalékos diódrágulás hírétől, ugyanis a dióbél ára széles intervallumon mozog a piacon, főként attól függően, hogy feles, negyedes, vagy tört dióbélről van-e szó. Így az elmúlt évek 1500 és 4000 forint közötti árai tolódhatnak majd idén feljebb 10-15 százalékkal. A szakember véleménye szerint tehát, aki bejglihez darált diót szeretne vásárolni, ezt már megteheti 2000 forint körüli áron, hiszen ledarálva teljesen mindegy, hogy feles, negyedes, vagy tört diót használunk. Aki viszont valamilyen díszítésre kívánja használni a feles belet, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Címlapkép forrása: Getty Images

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?