Rossz hír az ünnepek előtt: pofátlanul drága lesz idén a kedvenc karácsonyi alapanyag

agrarszektor.hu
Kiváló minőségű az idei dió, de a tavalyinál 10-15 százalékkal többet kell fizetni a csonthéjas gyümölcsért. A drágulástól azonban nem kell megijedni, hiszen elég széles skálán mozoghat a dióbél ára, attól függően, hogy milyen formában vásároljuk meg. Tavaly 1500 és 4000 forint között alakult a csonthéjas gyümölcs kilónkénti ára, így mindössze arról van szó, hogy ez az intervallum tolódik majd feljebb kicsit, vagyis bejglihez darált diót már 2000 forint körüli áron is lehet majd kapni.

Magyarországon az átlagos diótermés 7 ezer tonna magasságában alakul, de egy jobb év alkalmával ez elérheti a 10 ezer tonnát is - mondta az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Idén közepes termés várható, a minősége azonban kiváló lehet, hiszen a május-június megfelelő mennyiségű csapadékot hozott a diófák számára, így a dió gyümölcsmérete és beltartalma nagyon kedvezően alakult.

Az árát tekintve viszont az előző évekhez képest egy 10-15 százalékos drágulás várható, aminek alapvetően a dió egyik rettenetes kártevője, az úgynevezett dióburok-fúrólégy az oka - tette hozzá a szakember. A nem kezelt, nem gondozott kisebb szórványültetvényekben, valamint a szabadon élő diófákban, ahonnan a dióbél jelentős része származik, igen komoly károkat okoztak az idei évben, elsősorban a Dunántúlon. Kérdés, hogy a főszezonban mennyi ukrán és román import dióbél érkezik Magyarországra - emelte ki Apáti. Ha ugyanis az import esetleg több lesz az átlagosnál, az értelemszerűen mérsékelheti az árakat, ha viszont a megszokott mennyiség lesz, akkor mindenképp érvényesülni fog a korábban említett mértékű áremelkedés.

<b>

EZ IS ÉRDEKELHET
</b>Apáti Ferenc szerint azonban nem kell megijedni a 10-15 százalékos diódrágulás hírétől, ugyanis a dióbél ára széles intervallumon mozog a piacon, főként attól függően, hogy feles, negyedes, vagy tört dióbélről van-e szó. Így az elmúlt évek 1500 és 4000 forint közötti árai tolódhatnak majd idén feljebb 10-15 százalékkal. A szakember véleménye szerint tehát, aki bejglihez darált diót szeretne vásárolni, ezt már megteheti 2000 forint körüli áron, hiszen ledarálva teljesen mindegy, hogy feles, negyedes, vagy tört diót használunk. Aki viszont valamilyen díszítésre kívánja használni a feles belet, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Címlapkép forrása: Getty Images

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?