Apokalipszis Ausztráliában: már a hadsereg szállítja az élelmiszert

MTI
16-an meghaltak, és több mint 5 millió hektárt felperzselt az augusztus óta tomboló tűzvész Ausztráliában. Az emberek a tengerpartokon keresnek menedéket. A szilvesztert is sokan itt, a kocsijukban töltötték. Egy kisebb állatkertet sikerült megmenteniük a gondozóknak, miközben a környező településen több tucatnyi ház teljesen leégett.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hadsereg hadihajókkal és repülőgépekkel szállítja az élelmiszert azoknak, akikhez a tűz és a füst miatt máshogy már nem lehet eljutni Ausztráliában. Akadozik az áramelátás, és sok helyen a benzinkutak is kifogytak az üzemanyagból, így az autós menekülés is kizárt az ott rekedt lakosság számára. A hőség elviselhetetlen, az ország minden államában 40 Celsius-fok fölött van a hőmérő higanyszála. Október óta 5,5 millió hektárnyi terület égett le Ausztráliában, 16-an meghaltak, és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

A kontinensnyi ország délkeleti részén a legrosszabb a helyzet. Victoria államban tízezrek estek a bozóttüzek fogságába.  A füstoszlopok 14 kilométeres magasságig is felérnek, így hatással vannak az időjárásra is. A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet.

Ilyen az ausztál tűzvész testközelből. A videót az ottani tűzoltók töltötték a fel december 31-én a videómegosztóra.

Eközben Új-Dél-Walesben egy állatkert az ott dolgozók személyes bátorságának köszönhetően megmenekült a környékén pusztító tűzvésztől. Az állatkertben különösen sok főemlős, számos zebra, zsiráf és orrszarvú él. A legtöbb példányt a park területén sikerült biztonságba helyezni, de a majmok, pandák és egy tigris is az igazgatónál találtak menedéket, aki saját házába fogadta be őket. Chad Staples, az állatkert igazgatója "apokaliptikus" állapotokról számolt be, mint mondta, úgy érezte magát, mintha az Armageddon érkezett volna el. Miközben az állatkert megmenekült, maga a település, Mogo súlyos károkat szenvedett, több tucatnyi ház odaveszett a tűzben.

Sokan menhelyeken vagy a tengerparton, a víz védelmező közelségében búcsúztak az óévtől Ausztráliában. Az apokaliptikus állapotok ellenére december 31-én megtartották a tűzijátékot Sydney-ben.

Címlapfotó: MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?