Tejüzemben razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

Tejüzemben razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

agrarszektor.hu
Egy Vas megyei tejtermékeket előállító üzemet ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 2020. december elején. A vizsgálat során több mint 700 kg lejárt, valamint nem nyomon követhető élelmiszert találtak az üzemben az ellenőrök, amelyekkel kapcsolatban intézkedtek is. Az ellenőrzés során öt késztermékből mintavétel is történt, ezeknél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. Ezért a Nébih szakemberei azokat is azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, megtiltották azok forgalomba hozatalát, valamint elrendelték a vizsgálatok során nem megfelelőnek bizonyult termékek forgalomból való visszahívását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jogsértésre derült fény abban a Vas megyei tejtermékeket előállító üzemben, ahol december elején vizsgálódtak a Nébih ellenőrei. A szakemberek a vizsgálat során jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint többféle lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagot is találtak, olvasható a Nébih oldalán. Egy tétel késztermék fogyaszthatósági ideje szintén lejárt. Az érintett tételek mennyisége több mint 700 kg volt, melyeket a hatóság azonnali hatállyal kivont a forgalomból, továbbá forgalomba hozatalukat megtiltotta és elrendelte zár alá vételüket. Az állati eredetű élelmiszerek esetében a hatóság a megsemmisítést is előírta.

A szakemberek öt termékből (tej, tejföl, vajkrém, kétféle ömlesztett sajt) mintát is vettek, melyek mindegyikénél jogsértést állapítottak meg. A tejnél idegen víz, a tejfölnél és kétféle ömlesztett sajtnál pálmaolaj jelenlétét mutatták ki a mérések, melyek így - tekintve, hogy nem megengedett összetevők - hamisított terméknek is minősülnek a jogszabályok alapján. A vajkrémnél és a tejfölnél az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom, továbbá a kétféle ömlesztett sajt szárazanyagra vetített zsírtartalma sem volt megfelelő.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján az üzemben újabb helyszíni ellenőrzést tartottak a Nébih ellenőrei. A vizsgálat során nem megfelelőnek bizonyult termékeket a szakemberek azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltották, továbbá elrendelték azok forgalomból történő visszahívását. A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszerek hatósági zár alá kerültek. Ezek közül a lejárt, valamint a nem nyomon követhető tételek esetében a vállalkozás a megsemmisítési kötelezettségének - hatósági felügyelet mellett - már eleget tett.

Az ügyben az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?