Több milliós bírság is járhat ezért Magyarországon: sok termelő nem is tud róla

Több milliós bírság is járhat ezért Magyarországon: sok termelő nem is tud róla

agrarszektor.hu
Egy év alatt a hatszorosára nőtt a parlagfű miatt kiszabott bírság felső mértéke. Az összes kiszabott növényvédelmi bírság ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint évek óta csökkenő tendenciát mutat. A hatóság továbbá úgy tapasztalta, hogy a magyar gazdák egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a területükön a veszedelmes gyom ne érje el azt az állapotot, amikor már bírságot kell kiszabni miatta.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021-ben összesen 108 millió forint bírságot szabott ki a kül- és belterületeken az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény, a parlagfű miatt. A kiszabott növényvédelmi bírság a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban 127,5 millió forint büntetést szabtak ki a gyomnövénnyel fertőzött területek miatt, míg egy évvel korábban még 136 millióra bírságolták a szabálysértőket - olvasható a Világgazdaság oldalán. A Nébih elárulta, hogy tapasztalataik szerint a gazdák egyre tudatosabbak, egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a területükön a parlagfű lehetőség szerint el se érje a virágbimbós állapotot, hiszen a hatályos jogszabályok szerint ekkor már növényvédelmi bírságot kell kiszabni az adott gazdálkodóra. A hatóság azt is elmondta, hogy a bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a kiszabható bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ám ezt a legmagasabb fokú bírságot 2021-ben egyetlen esetben sem rótták ki. A hivatal adatai szerint a legmagasabb büntetési tétel egymillió forint volt, ami egyébként kifejezetten magasnak számít, hiszen 2020-ban a gyomnövény miatt kiszabott csúcsbírság összege mindössze 150 ezer forint volt. További érdekesség lehet az is, hogy belterületeken tavaly összesen 1,5 millió forintra büntették a szabályszegőket, míg évvel korábban még 8,5 millió forintnyi bírságot kellett kiszabni ilyen esetekben. A hatóság tájékoztatása szerint az esetszámok tekintetében is történt változás: míg tavaly összesen 2110 bírsághatározat született, addig egy évvel korábban félezerrel több.

A tavaly elindított Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül összesen 2816 észrevételt tettek, a legtöbb bejelentés tavaly és tavalyelőtt is Pest megyéből érkezett. A Nébih közlése szerint a súlyos allergiás tüneteket okozó gyom felderítéséhez nem használnak drónt, ez egyébként is a kormányhivatalok feladata. Korábban voltak a drónok bevetésére irányuló kezdeményezések, de a légi jármű üzemeltetési költsége relatíve magas, ezért elvetették a használatát.

Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke elmondta, hogy Magyarországon minden ötödik ember allergiás, és a számuk folyamatosan nő. Allergiagyógyszerekre, antihisztaminra, orrsprayre évente 40-50 milliárd forintot költenek a pollenérzékenyek, de legalább ennyit kifizetnek allergológusra is - mondta el a portálnak a szakember, aki szerint szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint 1%-át találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy beindul a közérdekű védekezés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?