Több milliós bírság is járhat ezért Magyarországon: sok termelő nem is tud róla

Több milliós bírság is járhat ezért Magyarországon: sok termelő nem is tud róla

agrarszektor.hu
Egy év alatt a hatszorosára nőtt a parlagfű miatt kiszabott bírság felső mértéke. Az összes kiszabott növényvédelmi bírság ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint évek óta csökkenő tendenciát mutat. A hatóság továbbá úgy tapasztalta, hogy a magyar gazdák egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a területükön a veszedelmes gyom ne érje el azt az állapotot, amikor már bírságot kell kiszabni miatta.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021-ben összesen 108 millió forint bírságot szabott ki a kül- és belterületeken az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény, a parlagfű miatt. A kiszabott növényvédelmi bírság a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban 127,5 millió forint büntetést szabtak ki a gyomnövénnyel fertőzött területek miatt, míg egy évvel korábban még 136 millióra bírságolták a szabálysértőket - olvasható a Világgazdaság oldalán. A Nébih elárulta, hogy tapasztalataik szerint a gazdák egyre tudatosabbak, egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a területükön a parlagfű lehetőség szerint el se érje a virágbimbós állapotot, hiszen a hatályos jogszabályok szerint ekkor már növényvédelmi bírságot kell kiszabni az adott gazdálkodóra. A hatóság azt is elmondta, hogy a bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a kiszabható bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ám ezt a legmagasabb fokú bírságot 2021-ben egyetlen esetben sem rótták ki. A hivatal adatai szerint a legmagasabb büntetési tétel egymillió forint volt, ami egyébként kifejezetten magasnak számít, hiszen 2020-ban a gyomnövény miatt kiszabott csúcsbírság összege mindössze 150 ezer forint volt. További érdekesség lehet az is, hogy belterületeken tavaly összesen 1,5 millió forintra büntették a szabályszegőket, míg évvel korábban még 8,5 millió forintnyi bírságot kellett kiszabni ilyen esetekben. A hatóság tájékoztatása szerint az esetszámok tekintetében is történt változás: míg tavaly összesen 2110 bírsághatározat született, addig egy évvel korábban félezerrel több.

A tavaly elindított Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül összesen 2816 észrevételt tettek, a legtöbb bejelentés tavaly és tavalyelőtt is Pest megyéből érkezett. A Nébih közlése szerint a súlyos allergiás tüneteket okozó gyom felderítéséhez nem használnak drónt, ez egyébként is a kormányhivatalok feladata. Korábban voltak a drónok bevetésére irányuló kezdeményezések, de a légi jármű üzemeltetési költsége relatíve magas, ezért elvetették a használatát.

Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke elmondta, hogy Magyarországon minden ötödik ember allergiás, és a számuk folyamatosan nő. Allergiagyógyszerekre, antihisztaminra, orrsprayre évente 40-50 milliárd forintot költenek a pollenérzékenyek, de legalább ennyit kifizetnek allergológusra is - mondta el a portálnak a szakember, aki szerint szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint 1%-át találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy beindul a közérdekű védekezés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?