Megtudtuk: soha nem látott fejlesztések jönnek a magyar élelmiszeriparban

MTI
A kormány szándéka szerint a következő 10 év iparfejlesztési erőfeszítéseiből és ráfordításaiból kiemelkedő mértékben részesül az élelmiszeripar - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken, Pécsen, ahol a szektor előtt álló kihívásokról és lehetőségekről egyeztetett az iparág képviselőivel.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) MTI-nek küldött közleményében ismertetik: a magyar mezőgazdaság Európában is kimagasló lehetőségekkel rendelkezik, a hazai élelmiszeriparban rejlő tartalékok azonban még jórészt kiaknázatlanok. A gazdaság újraindítási akciótervben mindeddig példátlan mennyiségű hazai és uniós forrás érkezik a vidékfejlesztésre, amely rendkívüli távlatokat nyit az agráripar és az élelmiszerfejlesztés előtt. A kormány mintegy 4300 milliárd forintot fordít egyebek mellett a magyar élelmiszeripar korszerűsítésére, az uniós társfinanszírozású beruházások hazai önrészét a lehető legmagasabb szintre, 80%-ra emeli.

Palkovics László a közlemény szerint kifejtette: "az élelmiszeripar az egyik legösszetettebb iparág, működése során alkalmaznia kell a biotechnológia, a gépipar, az elektronikai ipar, a logisztika és egy sor más terület eredményeit. Az ágazat teljesítménye a nemzeti önellátási képességeket és így a magyar családok életminőségét alapvetően befolyásoló tényező. Többek között ezért hozta létre a kormány a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE), amely alapját képezi az élelmiszeripari fejlesztéseknek és szakképzésnek. A szektor fenntartható fejlődése és hatékonyságjavítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium közösen készíti el az élelmiszeripari stratégiát".

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?