Koronavírus: alaposan elintézte a nagy magyar pálinkafőzdét a járvány

agrarszektor.hu
A Panyolai Szilvórium Zrt. 2013-as stratégiaváltása óta folyamatosan növekedett. Azzal együtt is, hogy 2019. január 1-től egy újabb adó - a NETA - terheli a pálinkát, majd bő egy évvel később a pandémia okozott, illetve okoz forgalom-visszaesést a piacon. A szállodák és vendéglátóhelyek - a HoReCa szektor - időszakos bezárása az olcsóbb termékek irányába terelte a fogyasztást, a járvány levonulása után viszont reményeink szerint sok asztalnál újracsendülnek majd a pálinkáspoharak - jövendölte Lakatos Gergely vezérigazgató.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A csúcsév 2018 volt, amikor több mint egyharmadával - 1,3 milliárd forintra - növekedett a Panyolai forgalma, amelyet az ez utáni évben 27 százalékos visszaesés követett. Az említettek magyarázata: az előzetesen jelzett, NETA okozta áremelkedés előtt (2018 utolsó hónapjaiban), amelyik partner tehette, előrehozta a rendeléseit, így az az időszak rekordforgalmat, a következő év pedig ennek megfelelően csökkenést eredményezett - írta meg a Világgazdaság.

Akinek volt elég tőkéje, bevásárolt előre negyed évre, fél évre, de olyan is volt, aki egy évre

- mondta a Lakatos Gergely.

A 2020-as év szép reményekkel indult, de aztán a járvány miatt befagyott a HoReCa szektor kereslete, majd ez az év végén - a második hullámban - megismétlődött. A decemberi árbevétel szinte megfeleződött a korábbi évekhez képest.

A hazai pálinkafogyasztás még nőtt is 60 ezer literrel tavaly, de inkább az olcsóitalokat keresték az alacsonyabb árfekvésű helyeken, mi pedig minőségi kategóriás termékeket gyártunk - mondta Lakatos Gergely. A Panyolai tulajdonképpen jól vészelte át ezt a piaci átrendeződést, mert a HoReCa-tól sikerült elmozdulni a kiskereskedelmi partnerek irányába. Mintegy 10 ezer palackkal adtak el abból a magas, 70%-os alkoholfokú új (kézfertőtlenítő) termékből, amelyet úgy dobtak piacra, hogy aktuális, preventív üzenetekkel láttak el: Maradj otthon, moss kezet!

Az árbevétel végül közel annyi lett tavaly, mint a 2019-re kimutatott 952 millió forint, több mint amennyire a járvány közben számítani lehetett. A trendhez képest azonban ez visszaesés. A 2021-es év is járványszigorral indult, és nagyon sok függ attól, hogy már pünkösd környékén enyhülnek-e a korlátozások és újra felpörög-e a kereslet, vagy csak nyáron, amikor inkább az alacsonyabb alkoholfokú italokat keresik a fogyasztók.

Ha húsvétra újraindul a korábbi rend szerinti élet, biztos hogy meghaladjuk a tavalyi árbevételt, ha nem, annak is örülhetünk, ha azt hozzuk, de bizakodó vagyok

- mondta a vezérigazgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34