Most érkezett a hír: brutális krumplidrágulás jöhet Magyarországon

agrarszektor.hu
Már majdnem harmadával kerül többe a burgonya Magyarországon, mint egy éve, ráadásul az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanácsnál további drágulásra számítanak. A KSH adatai alapján a krumpli a legjobban dráguló termék, és a következő hónapokban az energiaköltségek miatt valószínűleg még többe kerül majd.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Egy átlagos család havonta közel 6 kiló krumplit vásárol, több mint kétszer annyit, mint például cukorból - írja a HVG az Rtl Klub-ra hivatkozva. Mára azonban a burgonya lett a legjobban dráguló termék a boltokban, a KSH adatai szerint a múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban, így ez a hatodik hónap, hogy folyamatosan emelkedik az ára. 

A termelők elmondása szerint ennek az az oka, hogy a kedvezőtlen idő miatt 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben szokott. Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezési Burgonya Szekció tagja kiemelte, a 40 fokos nyári hőség és a hőhullámok nem kedveztek a termelőknek, a magyar árakat pedig igazából a nyugat-európai árak határozzák meg, így ilyenkor már behozatalra szorul Magyarország burgonyából. Hozzátette, idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbér-emelés, és a megugró energiaárak miatt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?