Ételízesítőket vont ki a forgalomból a Nébih: sok magyar boltban lehetett őket kapni

Ételízesítőket vont ki a forgalomból a Nébih: sok magyar boltban lehetett őket kapni

MTI
A vizsgált 35 ételízesítő több mint kétharmadánál jelölési hibákat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), emellett a hatóság már a tesztfolyamat legelején, tavaly júliusban öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt kivont a forgalomból, mert a csomagoláson nem jelölték az allergén jelenlétét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih összefoglalója szerint a Szupermenta termékteszt során 25 hazai és 10 külföldi előállítású ételízesítőt vizsgáltak. A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem volt utalás. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, továbbá a fogyasztóktól is visszahívták. Egy terméknél a helytelen allergén-jelölés mellett a sótartalommal is probléma volt, a laboratóriumi vizsgálat magasabb értéket mutatott ki, mint amit a csomagoláson feltüntettek.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A termékek több mint kétharmadánál, 27 ételízesítőnél egyéb jelölési hibák is akadtak. Gond volt egyebek mellett a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel. A hibák miatt hatósági eljárások indultak, és csaknem 2,3 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A bírság mellett az érintett előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására is kötelezték. A Nébih közleményében jelezte azt is: az eljárások lezárása után az érintett három gyártó öt visszahívott terméke a zeller allergénre való utalást is tartalmazó javított jelöléssel újra forgalomba kerülhetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?