Itt a nagy paprikavetőmag-teszt: ezeket ültesd a kertbe, ha sok termést akarsz

Itt a nagy paprikavetőmag-teszt: ezeket ültesd a kertbe, ha sok termést akarsz

agrarszektor.hu
A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált paprikavetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán a szakemberek. Összesen 23 terméket vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a "tölteni való" paprika betakarításáig. A vetőmag-minősítés egyik fontos része, hogy az adott növényi és vetőmag minták mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. Ezt a vizsgálatot végzik Monorierdőn a fajtakitermesztő állomáson. Így adott volt, hogy a Szupermenta csapata fel is neveli a tavaszi tesztjén vizsgált 23 "tölteni való" paprikavetőmagot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vetőmagokata Nébihszakemberei április elején vetették el, és 20-22 °C-os hőmérsékletű fóliában helyezték el a tálcákat. A napi öntözésnek és szellőztetésnek köszönhetően két hét múlva már ki is bújtak a földből a növények, a vetés után 1 hónappal pedig 5-6 cm-es palánták fejlődtek. A 23 mintából felnevelt paprikapalánta 20-20 egyedét május végén ültették ki az előkészített aprómorzsás talajba. Ekkor már 6-8 lomblevéllel rendelkeztek a növények, a gyökereik pedig jól átszőtték a tápkockát. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárástól függően, heti 1-2 alkalommal öntözték a palántákat csepegtető szalag segítségével. A június eleji lombtrágyázásnak köszönhetően a növények növekedni, majd virágozni kezdtek, július közepén pedig egytől-egyig meghozták első terméseiket. A vizsgálat során a különböző "tölteni való" paprikavetőmagok termését a szakemberek összevetették a csomagoláson feltüntetett képpel, a tasakon szereplő leírással, valamint a hivatali adatbázisban szereplő fajtaleírással. 

Egy esetben találtak eltérést: az egyik vetőmag csomagolása szerint a növény bogyója felálló, míg a Monorierdőn felnevelt paprika bogyója csüngő helyzetű volt. Összességében azonban elmondhatják, hogy jól vizsgáztak a termékek; egy paprika kivételével minden vetőmag hozta az ígért termést. A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata sem maradhatott el. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a paprikatermést. Az eredményekről itt lehet olvasni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03