Az almapiacot is elérte az orosz-ukrán háború: komoly gondok akadtak a szállításban

Az almapiacot is elérte az orosz-ukrán háború: komoly gondok akadtak a szállításban

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború kitörésekor leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport. A fennakadást néhány napon belül megoldották, a szállítás kerülő útvonalon folytatódik. A szerb almaágazat jelentős mértékben függ az orosz feldolgozóipartól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Ukrajna elleni hadműveletek hírére néhány napra leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport, ám március 1-jétől ismét megindult a szállítás. A szerb alma kerülő útvonalon, Belaruszon keresztül jut el a rendeltetési helyére - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Szerbia teljes, évi 175 ezer tonnás almakivitelének csaknem 75%-át, több mint 130 ezer tonnát adja el az oroszoknak, így az ágazat mértékben függ Oroszországtól. A szállítmányok célba juttatására végül utat találó szerb exportőrök fizetési nehézségekről, csúszásokról is beszámoltak, mivel közben az oroszokat kizárták a SWIFT bankrendszerből. Belarusz mellett Szerbia a másik európai ország, amely nem léptetett életbe szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, illetve kimaradt a 2014-es embargóból is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?