Az almapiacot is elérte az orosz-ukrán háború: komoly gondok akadtak a szállításban

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború kitörésekor leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport. A fennakadást néhány napon belül megoldották, a szállítás kerülő útvonalon folytatódik. A szerb almaágazat jelentős mértékben függ az orosz feldolgozóipartól.

Az Ukrajna elleni hadműveletek hírére néhány napra leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport, ám március 1-jétől ismét megindult a szállítás. A szerb alma kerülő útvonalon, Belaruszon keresztül jut el a rendeltetési helyére - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Szerbia teljes, évi 175 ezer tonnás almakivitelének csaknem 75%-át, több mint 130 ezer tonnát adja el az oroszoknak, így az ágazat mértékben függ Oroszországtól. A szállítmányok célba juttatására végül utat találó szerb exportőrök fizetési nehézségekről, csúszásokról is beszámoltak, mivel közben az oroszokat kizárták a SWIFT bankrendszerből. Belarusz mellett Szerbia a másik európai ország, amely nem léptetett életbe szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, illetve kimaradt a 2014-es embargóból is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?