A svájciak nem viccelnek: durva, ami az ország cseresznyetermésével történt

agrarszektor.hu
Az első becslések szerint 2500 tonnát meghaladó cseresznyetermést takarítanak be idén Svájcban, ami 25 százalékkal több az elmúlt öt év átlagánál. A 2022-es hazai termés a belföldi kereslet több mint 50 százalékát fogja lefedni, a legtöbb termés a 28+ méretkategóriában lesz 52 százalékkal.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Svájci Gyümölcstermesztők Egyesülete (Schweizer Obstverband, SOV) május végén kiadott prognózisa szerint 2548 tonnás cseresznyetermésre számítanak a helvéteknél, ami 25%-kal több a legutóbbi 5 év átlagánál, de a 2018-2020 közötti időszak átlagát is 6%-kal felülmúlja. A teljes termés majdnem 10%-a organikus termesztésű, méretkategóriák szerint pedig a 22+-os gyümölcsből 24,5, a 24+-osból 1204, a 28+-os kategóriában pedig 1320 tonna várható. Az első piaci értelemben is jelentősebb mennyiség (100 tonna felett) már június 13-án meg fog jelenni a polcokon, ám igazán a június 27. és július 17. közötti három hétben takarítják be a termés dandárját, ami heti 480-550 tonna cseresznyét jelent. A 2022-es hazai termés a belföldi kereslet több mint 50%-át fogja lefedni, a legjobb ellátottság a 28+ kategóriában lesz 52%-kal. 

A gyümölcsfák berakódottsága jó, kivéve a legészakibb Basel-Landschaft/Solothurn/Aargau régiót, ahol áprilisi fagyok okoztak jelentősebb károkat. Az ültetvények jó kondícióban vannak, Svájc keleti részén pedig nagy termés várható. A májusi időjárás a cseresznye szempontjából ideálisan alakult: a sok napsütés kedvezett a nagy, édes gyümölcsök fejlődésének - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?