Megkongatták a vészharangot: újabb áremelés jöhet a magyar élelmiszerláncokban

Megkongatták a vészharangot: újabb áremelés jöhet a magyar élelmiszerláncokban

agrarszektor.hu
Továbbra is elképesztő mértékben emelkednek az élelmiszerárak, Raskó György agrárködgazász szerint akár 2023 februárig is kitarthat a drágulás. Ugyanakkor az élelmiszerárak emelkedésével egyre csökken a fizetőképes kereslet, a szakember úgy véli, hogy az élelmiszerek ára ennek következtében sem fog lejjebb menni. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ráskó György az RTL Reggeliben kitért arra is, hogy az élelmiszerek folyamatos drágulásának számos oka van. Ezek egyike a nyári aszály, ami miatt 1000 milliárd forint körüli veszteséggel kell megküzdeniük a magyar gazdáknak. Egy másik fontos tényező, hogy a mezőgazdaság nagyon energiaigényes ágazat. A vetést most kell elvégezni, az ehhez szükséges gázt és elektromos áramot pedig csak elképesztően magas áron tudják megvásárolni a gazdák. Mit mondta, a termelők nagy része ezzel nem tud mit kezdeni, egyszerűen felteszi a kezét. A bajt csak még jobban tetézi, hogy a műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így hát csak drasztikus mértékű költségemelkedéssel tudják a gazdák elvégezni a szükséges munkálatokat a mezőgazdasági alapanyagok termelése során. Az agrárközgazdász szerint ez az állattartókhoz is tovább gyűrűzik, mivel a megtermelt kukorica és búza árnövekedése igen jelentős hatással van erre az ágazatra is, arról már nem is beszélve, hogy például a kiscsibéknek, a malacoknak fűteni kell, ami szintén egy olyan pluszköltség, mely elkerülhetetlen. Raskó György hozzátette, hogy a világpiacon ugyan volt egy rövid, féléves visszaesés a világpiacon, de a kukorica, a búza és az árpa ismét drágul, ezért az elkövetkezendő időszakban sem lehet túl sok jóra lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon 35 százalékkal nőttek egy év alatt az élelmiszerárak, míg az Európai Unióban átlagban 18 százalékos volt az élelmiszerár-növekedés. Mindehhez érdemes hozzátenni még azt is, hogy Magyarországon egyelőre ársapka van érvényben bizonyos élelmiszerekre. A szakértő szerint ha ezeket megszüntetik január elsejével, akkor néhány alapvető élelmiszer, elsősorban a növényi olaj, a napraforgóolaj jelentősen drágulni fog. A végtelenségig növekvő árakat a szakember szerint a kereslet csökkenése állíthatja meg, hiszen a fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik Magyarországon. A statisztikák szerint a magyarok a drágulás miatt kevesebb élelmiszert tudnak majd vásárolni, hiszen a rezsiköltségeket is fizetniük kell

- írják.

Raskó György szerint már 2021 októberéhez viszonyítva is látható a kereslet visszaesése, mivel fizetőképességi problémák vannak. Azonban az is előfordulhat, hogy a szabad piaci mozgás eredményeként  mégsem fognak jelentősebb mértékben csökkenni az élelmiszerárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31