Megvan a kormány nagy terve az árstop kivezetéséről: ez várhat a magyarokra

MTI
A kormány azt a célt tűzte ki, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció, és ebben partnerként számít a gazdasági élet szereplőire, azokra a hivatalokra és hatóságokra - köztük a Gazdasági Versenyhivatalra (GVH) -, amelyek ellenőrizni tudják az árak emelkedéséhez vezető szabálytalanságokat - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden sajtótájékoztatón, miután találkozott a GVH elnökével.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Gulyás Gergely kifejtette: a gazdaság szempontjából atipikus időszakot élünk, a legnagyobb leküzdendő nehézség az infláció, amely mögött elsősorban nem a magyar gazdaságban, hanem a világgazdaságban lévő okok húzódnak meg. Az orosz-ukrán háború, és az arra adott szankciós válaszok miatt egekbe szöktek az energiaárak, és ez majdnem minden termék árában meglátszik. A miniszter rendkívül fontosnak nevezte a magyarországi árazási gyakorlatot, valamint ennek vizsgálatát, amely területen a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik a legtöbb jogkörrel. A hivatal a lakosságot érintő fontos témában folytat gyorsított ágazati vizsgálatokat, professzionális szinten.

Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke elmondta, hogy a hatóság a magyar fogyasztókat, a jogkövető magatartásra törekvő vállalkozásokat védi, erre több eszközük is van. A GVH 2021 júliusában kapta meg azt a jogkört, amely alapján gyorsított ágazati vizsgálatot végezhetnek. Példaként említette, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatban bírói engedély alapján házkutatás során juthatnak releváns adatokhoz.

Magyarországon az élelmiszerinfláció probléma, ezért a GVH elindította január 20-án elindította a tejipari ágazati vizsgálatot, majd később a tartós élelmiszeripar piacának vizsgálatát. Látható, hogy ezeken a területeken dezinflációs időszak kezdődött, a kiskereskedelmi szereplők elkezdtek versenyezni és árat csökkenteni - mondta Rigó Csaba Balázs. Az elnök szerint már a GVH határozott fellépésének is van visszatartó ereje, önmagában ezzel is képesek a lakosságra nehezedő inflációt mérsékelni.

Ha mindenki hatékonyabban versenyezteti a beszállítókat, az csökkenő árakhoz vezethet, így jó esély van arra, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon - mondta a GVH elnöke, hozzátéve, hogy az ágazati vizsgálatok eredményét közzéteszik, társadalmi konzultációra bocsátják. Rigó Csaba Balázs kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatra törvény alapján 30 nap áll rendelkezésre, amely kétszer 30 nappal meghosszabbítható. A gyorsított ágazati vizsgálat befejezése függ attól is, hogy az értékláncban szereplők kérnek-e haladékot a válaszra.

Gulyás Gergely az árstop kivezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, minden egyes árstop lejárta előtt a kormány időben dönt az intézkedésről. A kormány az árstop esetében mérlegeli, nagyobb haszna van-e annak, hogy a nehéz helyzetben lévők az alapvető élelmiszerekhez olcsón hozzájussanak. Ez az előny ma még nagyobb, mint az a hátrány, amely a gazdasági versenybe való beavatkozás következménye - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?