Durván megdrágultak ezek az élelmiszerek itthon: vizsgálódik a GVH, hogy miért

Durván megdrágultak ezek az élelmiszerek itthon: vizsgálódik a GVH, hogy miért

agrarszektor.hu
Előzetes értesítés nélkül vonult ki a gyártók, a forgalmazók, valamint a kis- és nagykereskedők telephelyeire az elmúlt napokban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), és tartott házkutatást. A hatóság a hazai tej- és tejtermékek, valamint a tartós élelmiszerek pia­cán indított gyorsított eljárás nyomán tartott ellenőrzést a cégeknél azzal a céllal, hogy kiderüljön, a legális pia­ci folyamatokon kívül áll-e bármilyen, a versenytörvénybe ütköző trükk az említett termékek drasztikus áremelkedésének hátterében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GVH január 20-án indított eljárást a hazai tej- és tejtermékek piacán, mivel ezen termékkör esetében az elmúlt hónapokban rendkívüli módon megemelkedtek a fogyasztói árak. A tejpiaci vizsgálat várhatóan április közepén zárul majd le - közölte a Magyar Nemzettel a hivatal. A beérkezett jelzések alapján azonban a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak. A GVH jelezte: a hazai tejipari ágazat legjelentősebb szereplői a nyers tehéntejet beszállító tejtermelők, a tejtermékeket feldolgozó üzemek, valamint a tejtermékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások, élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok, amelyek végső soron kiszolgálják az értéklánc végén elhelyezkedő fogyasztókat. 

Az elmúlt év során tapasztalt, a koronavírus-világjárvány, illetve az orosz–ukrán háború következtében kibontakozó globális és európai agrárgazdasági tendenciák, az inputköltségek növekedése, a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások mind-mind olyan tényezők, amelyek a tej- és tejtermékágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is közvetlenül és érzékelhető mértékben kihatottak. Ugyanakkor azt is indokolt vizsgálni, hogy mennyiben járulhattak hozzá a nagymértékű áremelkedéshez, a piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződéséhez, a termékkategórián belüli koncentrációhoz, illetve a saját márkás termékek arányának alakulásához a szabadpiaci versenyt akadályozó körülmények

- tájékoztatott a hatóság. A GVH vizsgálata ezért kiterjed az érintett piacok teljes forgalmazási láncolataira és versenyviszonyaira, hogy feltérképezhesse, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny akár az érintett termékkörök kiskereskedelmi piacain, akár az értéklánc bármely más szintjén.

A tej- és tejtermékek mellett más tartós élelmiszerek piacán is vizsgálódik a versenyhatóság. A GVH február 8-án indított ellenőrzést ezen a területen. Az eljárás oka hasonló: a konzervek, gyorsfagyasztott termékek ára is ugrásszerű emelkedésnek indult az elmúlt időszakban, a magas árak mellett pedig időszakos hiány is kialakult a hazai piacon ezekből a termékekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02