Durván megdrágultak ezek az élelmiszerek itthon: vizsgálódik a GVH, hogy miért

Durván megdrágultak ezek az élelmiszerek itthon: vizsgálódik a GVH, hogy miért

agrarszektor.hu
Előzetes értesítés nélkül vonult ki a gyártók, a forgalmazók, valamint a kis- és nagykereskedők telephelyeire az elmúlt napokban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), és tartott házkutatást. A hatóság a hazai tej- és tejtermékek, valamint a tartós élelmiszerek pia­cán indított gyorsított eljárás nyomán tartott ellenőrzést a cégeknél azzal a céllal, hogy kiderüljön, a legális pia­ci folyamatokon kívül áll-e bármilyen, a versenytörvénybe ütköző trükk az említett termékek drasztikus áremelkedésének hátterében.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A GVH január 20-án indított eljárást a hazai tej- és tejtermékek piacán, mivel ezen termékkör esetében az elmúlt hónapokban rendkívüli módon megemelkedtek a fogyasztói árak. A tejpiaci vizsgálat várhatóan április közepén zárul majd le - közölte a Magyar Nemzettel a hivatal. A beérkezett jelzések alapján azonban a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak. A GVH jelezte: a hazai tejipari ágazat legjelentősebb szereplői a nyers tehéntejet beszállító tejtermelők, a tejtermékeket feldolgozó üzemek, valamint a tejtermékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások, élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok, amelyek végső soron kiszolgálják az értéklánc végén elhelyezkedő fogyasztókat. 

Az elmúlt év során tapasztalt, a koronavírus-világjárvány, illetve az orosz–ukrán háború következtében kibontakozó globális és európai agrárgazdasági tendenciák, az inputköltségek növekedése, a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások mind-mind olyan tényezők, amelyek a tej- és tejtermékágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is közvetlenül és érzékelhető mértékben kihatottak. Ugyanakkor azt is indokolt vizsgálni, hogy mennyiben járulhattak hozzá a nagymértékű áremelkedéshez, a piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződéséhez, a termékkategórián belüli koncentrációhoz, illetve a saját márkás termékek arányának alakulásához a szabadpiaci versenyt akadályozó körülmények

- tájékoztatott a hatóság. A GVH vizsgálata ezért kiterjed az érintett piacok teljes forgalmazási láncolataira és versenyviszonyaira, hogy feltérképezhesse, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny akár az érintett termékkörök kiskereskedelmi piacain, akár az értéklánc bármely más szintjén.

A tej- és tejtermékek mellett más tartós élelmiszerek piacán is vizsgálódik a versenyhatóság. A GVH február 8-án indított ellenőrzést ezen a területen. Az eljárás oka hasonló: a konzervek, gyorsfagyasztott termékek ára is ugrásszerű emelkedésnek indult az elmúlt időszakban, a magas árak mellett pedig időszakos hiány is kialakult a hazai piacon ezekből a termékekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?