Hiába undorodnak sokan a rovarevéstől, erről a kutatásról jó, ha mindenki tud

Hiába undorodnak sokan a rovarevéstől, erről a kutatásról jó, ha mindenki tud

agrarszektor.hu
Sokakat már akkor undor fog el, ha csak a rovarevésről, mint lehetőségről hallanak. A kutatók azonban másképp vélekednek erről, szerintük ugyanis az ilyesfajta étrend adott esetben kifejezetten előnyös lehet a bélrendszer egészsége szempontjából.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár a rovarevés nem terjedt el túl sok kultúrában, még így is legalább 2 milliárdra tehető azon emberek száma, akik rendszeresen fogyasztanak ízeltlábúakat. És a tudósok szerint nekik van igazuk, ugyanis ezek a kis állatok rengeteg értékes tápanyagot és kevés szénhidrátot tartalmaznak, viszont más állati eredetű élelmiszerekkel ellentétben sok bennük az élelmi rost és az omega-3 zsírsav, amik pozitív hatással lehetnek a bélrendszerre - írta meg a HVG.hu.

Amerikai kutatók egy csoportja megvizsgálta a tücsökfogyasztás hatását a bél mikrobiotáját illetően. Már korábbi kutatásaikban is foglalkoztak ezzel a témával, most viszont kifejezetten arra fókuszáltak, hogy a tücskökből készült, étvágygerjesztő küllemű csokoládépogácsákban lévő kitin hogyan segíthet az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél, elsősorban a prebiotikus hatásuk miatt. Egy ilyen étel - olvasható a Nature Food szakfolyóiratban megjelent tanulmányban - kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, kétszer annyi vasat, mint a spenót, kétszer annyi kalciumot, mint a tej, és lényegesen több B12-vitamint, mint a lazac. Ráadásul megfizethetőbb, bőségesebb és fenntarthatóbb, mint más élelmiszerek.

A kutatók szerint a rovarrostok, különösen a kitin és származékai megváltoztathatják a bél mikrobiotáját, ami pozitív eredményeket hozhat. A rovarok omega-3/omega-6 aránya is kedvező, ami segíthet az egészséges bélmikrobióma fenntartásában. A kezdeti eredmények számos előnyt sugallnak a rovarok étrendbe való felvételével kapcsolatban, de ahhoz, hogy valóban biztosat lehessen mondani, több, az embereket érintő kutatásra van szükség. A rovarfogyasztás kockázatait, például az allergéneket, szennyeződéseket is vizsgálták már, de úgy tűnik, nem nagyobb a kockázat, mint más állati táplálékforrásoknál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?