Hiába undorodnak sokan a rovarevéstől, erről a kutatásról jó, ha mindenki tud

Hiába undorodnak sokan a rovarevéstől, erről a kutatásról jó, ha mindenki tud

agrarszektor.hu
Sokakat már akkor undor fog el, ha csak a rovarevésről, mint lehetőségről hallanak. A kutatók azonban másképp vélekednek erről, szerintük ugyanis az ilyesfajta étrend adott esetben kifejezetten előnyös lehet a bélrendszer egészsége szempontjából.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Bár a rovarevés nem terjedt el túl sok kultúrában, még így is legalább 2 milliárdra tehető azon emberek száma, akik rendszeresen fogyasztanak ízeltlábúakat. És a tudósok szerint nekik van igazuk, ugyanis ezek a kis állatok rengeteg értékes tápanyagot és kevés szénhidrátot tartalmaznak, viszont más állati eredetű élelmiszerekkel ellentétben sok bennük az élelmi rost és az omega-3 zsírsav, amik pozitív hatással lehetnek a bélrendszerre - írta meg a HVG.hu.

Amerikai kutatók egy csoportja megvizsgálta a tücsökfogyasztás hatását a bél mikrobiotáját illetően. Már korábbi kutatásaikban is foglalkoztak ezzel a témával, most viszont kifejezetten arra fókuszáltak, hogy a tücskökből készült, étvágygerjesztő küllemű csokoládépogácsákban lévő kitin hogyan segíthet az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél, elsősorban a prebiotikus hatásuk miatt. Egy ilyen étel - olvasható a Nature Food szakfolyóiratban megjelent tanulmányban - kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, kétszer annyi vasat, mint a spenót, kétszer annyi kalciumot, mint a tej, és lényegesen több B12-vitamint, mint a lazac. Ráadásul megfizethetőbb, bőségesebb és fenntarthatóbb, mint más élelmiszerek.

A kutatók szerint a rovarrostok, különösen a kitin és származékai megváltoztathatják a bél mikrobiotáját, ami pozitív eredményeket hozhat. A rovarok omega-3/omega-6 aránya is kedvező, ami segíthet az egészséges bélmikrobióma fenntartásában. A kezdeti eredmények számos előnyt sugallnak a rovarok étrendbe való felvételével kapcsolatban, de ahhoz, hogy valóban biztosat lehessen mondani, több, az embereket érintő kutatásra van szükség. A rovarfogyasztás kockázatait, például az allergéneket, szennyeződéseket is vizsgálták már, de úgy tűnik, nem nagyobb a kockázat, mint más állati táplálékforrásoknál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?