2023. június 8. csütörtök Medárd

Eldőlt: rengeteg élelmiszeren lesz ilyen figyelmeztetés a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként. Most pedig a Magyar Közlönyben megjelent az agrárminiszter rendelete, aminek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait. Ezt a döntést az agrárminiszter, Nagy István már korábban beharangozta és jelezte, hogy az új élelmiszereken figyelmeztetni kell a vevőket, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza.

Ennek megfelelően az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik - írja a 24.hu. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz! szöveget. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter rendelete két nap múlva fog hatályba lépni. Fontos megjegyezni, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik. A bíbortetűs, pajzstetűs ételeket a szigorítás nem érinti, amit Nagy István korábban azzal indokolt, hogy hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?