Az 1334/2008/EK rendelet szabályozza az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákat és egyes aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőket. Az I. melléklet tartalmazza az uniós szinten engedélyezett aromaanyagok listáját, amelyet rendszeresen frissítenek az új tudományos ismeretek és biztonsági értékelések alapján. A naringenin egy természetes flavonoid, amely számos citrusfélében megtalálható. Ismert antioxidáns tulajdonságairól és potenciális egészségügyi előnyeiről - írja a NAK.
A 2-metil-1-(2-(5-(p-tolil)-1H-imidazol-2-il)piperidin-1-il)bután-1-on egy szintetikus úton előállított aromaanyag, amelyet rágógumiban való használatra szántak. Mindkét aromaanyag esetében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elvégezte a szükséges biztonsági értékeléseket és megállapította, hogy a javasolt felhasználási szinteken ezek az anyagok nem jelentenek egészségügyi kockázatot a fogyasztók számára. A megjelent rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2025.06.05.) követő huszadik napon lép hatályba. Ettől az időponttól kezdve az érintett aromaanyagok használata az uniós szabályozásnak megfelelően engedélyezett.