Letarolhatja a magyar boltokat az új őrület: jönnek a rovarfehérjés élelmiszerek

Letarolhatja a magyar boltokat az új őrület: jönnek a rovarfehérjés élelmiszerek

agrarszektor.hu
Megjelent az a rendelettervezet, ami alapján az Agrárminisztérium szabályozná a rovarokat vagy azok lárváit tartalmazó élelmiszerekre vonatkozó előírásokat. Ez alapján a boltokban az ilyen élelmiszereket elkülönítve, a rovarfehérje-tartalmat pedig jól láthatóan jelezve lehetne csak árusítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felkerült a kormány honlapjára az a rendelettervezet, amely alapján az Agrárminisztérium szabályozná a rovaralapú és rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerek árusítását. Nagy István már jó előre bejelentette az élelmiszer-jelölési rendelet átírását, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain. Ezt amolyan védelmi intézkedésként tervezik, mivel a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként jelenhet meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrártárca szerint fontos, hogy Magyarország megőrizze gasztronómiai hagyományait, és ne hagyja megváltoztatni étkezési szokásait, ezért kell megjelölni a rovarfehérjés élelmiszereket. A rendelettervezet előírná, hogy

  • a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést;
  • a régi, a fenti előírásnak még nem megfelelő csomagolóanyagok a hatálybalépést követő 3 hónapig használhatóak fel, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további 3 hónapig tarthatók forgalomban;
  • a nem előrecsomagolt vendéglátó-ipari termék távértékesítés útján történő forgalmazása esetén biztosítani kell, hogy a végső fogyasztó a rovarfehérjének a késztermékben való jelenlétéről tájékoztatást kapjon.
  • a változtatások hatálybalépését követő 90 napig az új rendelkezések megsértése miatt bírság nem szabható ki;
  • és a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?