Ezzel az anyaggal van tele rengeteg élelmiszer: nem mindegy, mit eszünk

Ezzel az anyaggal van tele rengeteg élelmiszer: nem mindegy, mit eszünk

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló több uniós jogszabály is módosult. A változtatások célja a hivatkozások frissítése, illetve egyes élelmiszerek új kategóriákba történő átsorolása - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Több tekintetben is módosult az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az adalékanyagokról. A Bizottság EU 2025/2058 rendelete az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendelet II. és III. mellékletét, a Bizottság EU 2025/2060 rendelete a II. melléklet E. részét módosítja. A változtatások egyik célja az elavult hivatkozások frissítése, melyek korábbi, hatályon kívül helyezett uniós irányelvekre utaltak, és azokat a 609/2013/EU rendelet hatálya alá tartozó, meghatározott csoportoknak szánt élelmiszerekre vonatkozó új kategóriákkal helyettesítik. A módosítás emellett átsorolja a súlycsökkentő diétás és a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszereket új kategóriákba, valamint helyesbíti az advantám édesítőszer (E 969) felhasználási határértékeit is.

A változtatások érintik még a szorbinsav (E 200) és a kálium-szorbát (E 202) nem hőkezelt növényi alapú habokban való felhasználását tartósítószerként, legfeljebb 500 mg/kg mennyiségben. Ezeket a termékeket nem lehet pasztörizálni vagy sterilizálni, mivel ez rontaná érzékszervi tulajdonságaikat, emiatt a tartósítószerek használata elengedhetetlen a mikrobiológiai biztonság biztosításához a termék eltarthatósági idejének végéig. A kálium-szorbát megfelelő erre a célra, mert savas pH-értéken (7,4 alatt) is hatásos, és nincs negatív hatása az ízre.

További módosítást fogadott el a Bizottság a quillajakivonat (E 999) felhasználása és specifikációja tekintetében.Bizottság (EU) 2025/2084 rendeletének célja, hogy kiterjessze az E 999 adalékanyag felhasználását aromákban, valamint szilárd és folyékony étrend-kiegészítőkben. Ezenkívül a jogszabály módosítja a quillajakivonatra vonatkozó specifikációkat a szaponin minimális tartalmának meghatározásával, a toxikus elemek (például ólom, arzén, higany, kadmium) határértékeinek csökkentésével, valamint új mikrobiológiai kritériumok bevezetésével. A rendelet előírja, hogy a kivonat maximális felhasználási mennyiségét a jövőben szaponinban kifejezve kell feltüntetni.

A rendelet 2025. november 9-én lép hatályba. Tekintettel arra, hogy az EFSA nem azonosított azonnali egészségügyi aggályokat, az új, szigorúbb specifikációk alkalmazását elhalasztják 2026. május 9-ig. Az átmeneti szabályok értelmében a 2026. május 9. előtt jogszerűen forgalomba hozott quillajakivonat a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje lejártáig forgalomba hozható, illetve felhasználható az élelmiszerekben a készletek kimerüléséig.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?